Liczba wyników: 2780
Jedzenie małych ryb (w całości) przekłada się na zmniejszenie ryzyka przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny, w tym z powodu nowotworu.
Leki selektywnie zabijające starzejące się komórki mogą dać korzyści zdrowym starszym kobietom, ale nie są lekarstwem uniwersalnym. Mogą przynieść pożytek jedynie seniorkom z dużą liczbą starzejących się komórek.
Kiedy jesteśmy zestresowani, wielu z nas sięga po niezdrową żywność. Jednak nowe badania na Uniwersytecie Colorado Boulder sugerują, że ta strategia może przynieść skutek odwrotny do oczekiwanego.
Stosowanie diety złej jakości może prowadzić do zmian w mózgu, które są powiązane z depresją i stanami lękowymi.
Dieta śródziemnomorska może zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci u kobiet z jakiejkolwiek przyczyny aż o 23 proc.
Pracownicy Instytutu Badań Biomedycznych Fralin stworzyli nowe narzędzie do oceny właściwości przetworzonej żywności, która stanowi 58 procent kalorii spożywanych w Stanach Zjednoczonych. Takie jedzenie zaś wiąże się z wieloma negatywnymi skutkami zdrowotnymi.
Liczba przypadków cukrzycy rośnie. Na University of British Columbia opracowano bezbolesną metodę podawania leków, która ma pomóc osobom chorym na cukrzycę radzić sobie z dolegliwością i łatwiej zachować zdrowie.
Wystarczyły cztery tygodnie diety składającej się z wysokoprzetworzonej żywności, by wystąpiła silna reakcja zapalna w mózgach starzejących się szczurów, której towarzyszyły oznaki utraty pamięci.
Oznaczanie żywności i napojów informacją o ilości i rodzaju ćwiczeń niezbędnych do spalenia kalorii danego produktu może być skuteczniejszym sposobem zachęcania ludzi do dokonywania zdrowszych wyborów żywieniowych, mówią eksperci.
Mężczyźni chorzy na raka prostaty mogą znacznie zmniejszyć ryzyko pogorszenia się choroby, jedząc więcej owoców, warzyw, orzechów i oliwy z oliwek, radzą uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco.