Liczba wyników: 723
Śródziemnomorski sposób odżywiania się zyskał rzesze zwolenników, ponieważ oferuje nie tylko szeroką gamę smakowitych dań, ale pomaga ochronić się przed rozmaitymi chorobami, m. in. chorobami serca. Teraz wykazano, że powstrzymuje również starzenie się mózgu.
Ryż to nie tylko pożywny element zdrowych dań. Okazuje się, że można go wykorzystać także jako preparat czyszczący, wskaźnik temperatury czy środek konserwujący. Ma rozmaite zastosowania przy drobnych kuchennych i spiżarnianych problemach.
Substancje zawarte w olejach z nasion mogą zmniejszyć ryzyko chorób serca i układu sercowo-naczyniowego.
Suplementy z tłuszczem z ryb mogą pomóc uchronić sie przed cukrzyca typu 2.
Włosi są najbardziej długowiecznym narodem w Europie, żyją średnio 81 lat.
Powszechnie rekomendowana dieta śródziemnomorska jest ceniona ze względu na właściwości chroniące przed rozwojem chorób serca. Nie tylko ten sposób odżywiania się jednak powinien być polecany jako zdrowy. Przypomnieli o sobie Skandynawowie. Twierdzą, że dieta nordycka również daje znaczące prozdrowotne efekty - m. in. pomaga obniżyć poziom cholesterolu.
Słońce jest coraz wyżej i jego promienie dłużej oferują swe właściwości wychłodzonym po wyjątkowo chłodnej zimie organizmom. Warto jednak pamiętać, że ze słonecznych promieni trzeba „korzystać" umiejętnie, ponieważ może wyrządzić poważne szkody.
Co się dzieje z organizmem, gdy jest zakwaszony? Zmniejsza się jego zdolność do regeneracji uszkodzonych komórek, usuwania toksyn, odpowiedniego wchłaniania składników mineralnych i odżywczych. Przewlekły stan zakwaszenia, stwarza idealne środowisko do rozwoju poważnych chorób takich jak nowotwory, zawały serca, miażdżyca, cukrzyca, czy problemy z otyłością. Jak naprawić organizm?
Najbardziej godnym zaufania producentem żywności jest marka Winiary - wynika z badania European Trusted Brands 2013 przeprowadzonego przez Reader's Digest. Cenimy również takie marki jak Sokołów, Nestlé, Kujawski czy Żywiec Zdrój.
Jedzenie odgrywa ogromną rolę w naszym życiu. Kiepskie wybory żywieniowe mogą pogłębić rozmaite problemy zdrowotne, także mentalne, m. in. depresję.