Liczba wyników: 12889
Szacuje się, że długość naszego życia będzie wzrastała w stałym tempie: zyskujemy średnio niż trzy miesiące każdego roku. Jakkolwiek jakość życia sędziwych lat ulega poprawie, walka z niektórymi chorobami ciągle jest daleka od wygranej.
Acerola (Malphighia glabra), znana również jako nagwiazdka granatolistna to niewielkie drzewko rosnące na Antylach i na północy Ameryki Południowej. W 1945 roku uczeni Uniwersytetu w Puerto Rico ogłosili, że owoce aceroli są bardzo bogatym źródłem witaminy C.
U osób, u których może rozwinąć się zespół eksfoliacji, która jest główną przyczyną wtórnej jaskry otwartego kąta i zwiększonego ryzyka zaćmy, jak również powikłań po zabiegu usunięcia zaćmy, szczególne znaczenie ma wiek, płeć, styl życia, a nawet miejsca zamieszkania.
Z różnych stron jesteśmy obecnie bombardowani informacjami i poradami na temat tego, jak żyć długo i zdrowo. Nadmiar danych prowadzi raczej do znużenia niż zachęca do podejmowania wyzwań. Jednak warto przyjąć do wiadomości to, co - zdaniem naukowców - ma nam przydać kolejnych lat w zdrowiu. Jak zapewniają uczeni, zaledwie kilka spraw należy mieć pod kontrolą, by zyskać szanse na długie życie bez charakterystycznych dla starszego wieku dolegliwości.
Hiszpańscy naukowcy odkryli lecznicze właściwości kryjące się w hormonie żołądkowym, który w naturalny sposób jest wytwarzany przez organizm człowieka. Wykazano, że hormon znany pod nazwą ghrelina zmniejsza zwłóknienie wątroby, stres oksydacyjny i zapalenie oraz zapobiega poważnym uszkodzeniom wątroby. Szczegółowe wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie Hepatology, piśmie Amerykańskiego Towarzystwa Badań nad Chorobami Wątroby.
To głównie styl życia, a nie genetyka, jest odpowiedzalny za przedwcześnie rozwijające się choroby serca.
Taka sama długość palca wskazującego i serdecznego związana jest z wyższym ryzykiem wystąpienia ciężkiej choroby zwyrodnieniowej stawów kolanowych.
Mężczyźni chorzy na raka prostaty mogą znacznie zmniejszyć ryzyko pogorszenia się choroby, jedząc więcej owoców, warzyw, orzechów i oliwy z oliwek, radzą uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco.
Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia, aż 1,4 miliarda ludzi na świecie zwiększa u siebie ryzyko poważnych chorób z powodu unikania wysiłku fizycznego. W efekcie siedzącego stylu życia bardziej narażają się choroby serca, cukrzycę, demencję i różne formy raka.
Rak jelita grubego i okrężnicy jest dość powszechny w starzejących się populacjach. Według World Cancer Research Fund to trzeci najczęściej występujący nowotwór u mężczyzn i drugi najczęściej diagnozowany u kobiet. W ubiegłym roku odnotowano ponad 1,8 miliona nowych przypadków tej choroby. Dieta ma ogromne znaczenie dla ochrony przed tym rakiem - zobacz, co jeść, a czego unikać.