Liczba wyników: 962
Wielu ludzi stosuje leki na pieczenie żołądka, ale dolegliwość ta często wynika z niewłaściwej diety czy nieodpowiednich pór jedzenia, więc zamiast stosowania framaceutyków, lepiej jest - na ile się da - osłabiać refluks żołądkowo-przełykowy dzięki odpowiedniemu stylowi życia, mówią lekarze.
Zapotrzebowanie na energię zależy od wieku, płci, aktywności fizycznej czy uwarunkowań genetycznych. Szacuje się, że u większości ludzi zapotrzebowanie na energię pochodzącą z węglowodanów plasuje się na poziomie 45–55 proc. Chodzi przede wszystkim o węglowodany złożone, ale w tej kategorii mieszczą się również cukry proste. Ich spożycie należy zwiększać w zależności od aktywności fizycznej czy intelektualnej.
Lista szkód, jakie palenie papierosów wyrządza twojemu zdrowiu, jest naprawdę długa. Znajduje się na niej m. in. niszczenie układu krwionośnego, zagrożenie dla płuc, czy choroby skóry. To jednak nie wszystko, papierosy powodują także problemy ze wzrokiem.
Tarczyca – narząd kształtem przypominający motyla, umiejscowiony w środkowej części szyi ponad krtanią. Jest to wewnątrzwydzielniczy gruczoł, produkujący hormony tarczycowe, które mają istotny wpływ na niemal wszystkie układy organizmu człowieka. Od jego działania zależy nasze samopoczucie, metabolizm czy silne i zdrowe kości oraz stawy.
Od początków naszej historii poszukujemy eliksiru młodości, bo ludzkość od zawsze marzy o nieśmiertelności. Co prawda, eliksiru ciągle brak, ale udało nam się wiele dowiedzieć na temat starości i nieco ją odsunąć w czasie. Do pewnego stopnia odpowiada za nią niezależny od naszej woli mechanizm biologiczny, ale też w niemałej mierze możemy ten mechanizm regulować dzięki stylowi życia.
Chłonie wodę, zapobiega miażdżycy, pochłania metale ciężkie oraz szkodliwe metabolity, dba o poziom glukozy we krwi, wpływa pozytywnie na rozwój prawidłowej mikroflory w jelitach, wspomaga proces odchudzania – to tylko nieliczne z wielu zalet, które posiada błonnik pokarmowy.
Nowotwory należą do najgroźniejszych chorób, globalnie stanowią drugą przyczynę śmierci, tuż po chorobach serca. Nic dziwnego więc, że nie tylko zintensyfikowane są badania naukowe, które mają pomóc walczyć z rakiem, ale co i rusz słyszy się o nowych teoriach dotyczących choroby, w tym jej przyczyn. Coraz powszechniejsze stają mity na temat nowotworów.
Wobec powszechnej presji bycia w formie, pojawiają się głosy, że figura nie musi odzwierciedlać stanu zdrowia. Tymczasem wskaźnik BMI to tylko jeden ze sposobów, i to niedoskonały, na określanie prawidłowości wagi. Nie daje się jednak mieć nadmiaru kilogramów i liczyć na dobre zdrowie, nawet gdy inne parametry są w normie.
Wakacje to okres, który rządzi się swoimi prawami – ciepłe, letnie wieczory, aktywne weekendy i spotkania z przyjaciółmi. Lato sprzyja wielu formom rozrywki, którym towarzyszy jedzenie. Osoby będące na diecie wcale nie muszą odmawiać sobie przyjemności, a dieta nie musi oznaczać drakońskich wyrzeczeń. Co warto jeść w okresie wakacyjnym, aby utrzymać linię i w pełni cieszyć się z uroków lata?
Blisko 80% Polaków chce ograniczenia tłuszczów trans (TFA) w żywności, tyle samo osób chciałoby wiedzieć ile izomerów trans zawierają poszczególne artykuły spożywcze. Odpowiednie regulacje prawne oraz edukacja nt. TFA pozwoliłyby zmniejszyć ich ilość w diecie Polaków i wybierać zdrowszą żywność.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami