Liczba wyników: 6157
Jak wynika z długoterminowych badań hiszpańskich, osoby starsze stosujące dietę wysokobiałkową mogą być bardziej narażone na przedwczesną śmierć, jeśli dotyczy ich ryzyko chorób serca.
Osoby z depresją lub cukrzycy typu 2 mogą mieć zwiększone ryzyko zachorowania na demencję, a prawdopodobieństwo może być jeszcze wyższe u ludzi doświadczających obydwu tych chorób.
Nowe badania sugerują, że u chorych na cukrzycę typu 2 z niebezpiecznie niskim poziomem cukru we krwi może wystąpić zwiększone ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
Odpowiednio długi i głęboki sen zapewnia dobry ogólny stan zdrowia i samopoczucie. Zbyt krótki lub przerywany odpoczynek zaś zaburza funkcjonowanie organizmu i zwiększa ryzyko różnych chorób. Najnowsze badania wykazały, że zaburzenia snu podnoszą prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego.
Eksperci podkreślają, że ważne dla zdrowia jest spożycie odżywianie owoców i warzyw, które są najsilniej związane ze zmniejszeniem ryzyka chorób przewlekłych.
Seniorzy są szczególnie narażeni na niedobór cynku, niedostatek tego minerału w organizmie zaś jest związany z szeregiem chorób.
Kobiety, które wcześnie doświadczają menopauzy, mogą mieć dwukrotnie wyższe ryzyko chorób serca i udaru mózgu.
Kobiety po czterdziestce i pięćdziesiątce, które mają dobre relacje małżeńskie, są mniej narażone na rozwój wielu chorób przewlekłych w starszych latach.
Większość czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych (cardiovascular disease, CVD) dotyczy zarówno kobiet, jak i mężczyzn.
Statystyki pokazują, że dzięki zdrowszej diecie można by zapobiec ponad dwóm trzecim zgonów z powodu chorób serca na całym świecie.
Atopowe zapalenie skóry wiąże się z wieloma innymi dolegliwościami