Liczba wyników: 3393
Święta Bożego Narodzenia to dla osób dbających o figurę czas prawdziwej próby. O ile na co dzień udaje się przestrzegać zasad racjonalnej diety, to przez kilka świątecznych dni silna wola jest wystawiana na liczne pokusy. Jak zatem jeść, by w kilka świątecznych dni nie zniweczyć efektw wielomiesięcznej diety?
Za początek starości uważa się tradycyjnie ukończenie 65 roku życia. Granica ta jest arbitralnie ustalona - podobnie jak ukończenie 18 roku życia wyznacza granicę dojrzałości. Podstawowa różnica pomiędzy tymi dwoma granicami jest jednak taka, że o ile wszyscy chcemy stać się dorosłymi, to raczej nikt nie chce być stary.
Odkryto ją już w czasach prehistorycznych, a wzmiankę o niej można znaleźć chociażby w Biblii. Soczewica, bo o niej mowa, od wieków stanowiła bardzo ważny składnik pożywienia w różnych częściach świata. Jedno z hinduskich przysłów brzmi: „Ryż jest dobry, ale nie można żyć bez soczewicy”. Ile jest w tym prawdy?
Mówi się, że pieniądze szczęścia nie dają, ale ich niedostatek może wprawić w prawdziwe przygnębienie i zgryzotę. Postanowiono więc zbadać, jaka kwota jest potrzebna, by poczuć się szczęśliwym i na ile pieniądze wpływają na nasz dobrostan. Okazuje się, że potrzeba nam niemało, bo 45 tysięcy funtów (około 235,8 tysięcy złotych).
Europejscy decydenci nieustannie promują i zachęcają do zdrowego odżywiania się w krajach członkowskich UE. Jednak mimo znacznych wysiłków otyłość nadal sieje spustoszenie w całym regionie, podnosząc koszty związane z opieką zdrowotną i powodując obniżenie wydajności. Pytanie brzmi zatem: na ile skuteczne są kampanie prowadzone w ramach polityk krajowych w państwach członkowskich?
Procesu starzenia nie da się powstrzymać, można go jednak przyhamować. Wszystko zależy od tego, jak ludzie się „prowadzą", a dokładniej, co jedzą, ile czasu są w stanie poświecić na aktywność fizyczną, czy regularnie wykonują badania profilaktyczne, etc. Eksperci niczym mantrę nieustannie wymieniają te wszystkie czynniki zdrowego sposobu życia. Dlaczego? Z bardzo prostej przyczyny - po prostu są skuteczne.
Po seansie "Julie i Julii" człowiek myśli o jednym. O jedzeniu. Większość przyzna, że jedzenie to wielka przyjemność. Nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę, że gotowanie może być równie miłe, o ile nie bardziej. Wystarczy włożyć w nie trochę pasji, zaangażowania, by sprawiało prawdziwą frajdę. Gotowanie to sztuka tworzenia, to dogadzanie innym, to pozornie błaha czynność, która w odpowiednim wydaniu potrafi zdziałać cuda.
Wiele badań pokazało, że małżeństwo może dawać prozdrowotne korzyści. Ludzie będący w związkach są zdrowsi i żyją dłużej. To wszystko pozostaje w mocy pod jednym warunkiem - o ile związek jest udany, jeśli zaś powoduje kłopoty i znacznie obciąża emocjonalnie, przyczynia się do rozwoju kłopotów ze zdrowiem. Problematyczne relacje z partnerem skutkują np. wyższym ryzykiem nadwagi.
Główną przyczyną marnowania jedzenia w naszych domach to przede wszystkim źle zaplanowane zakupy. Czy zastanawialiśmy się, ile kosztuje jedzenie, które co tydzień wyrzucamy do kosza, bo właśnie upłynął termin ważności? Warto sprawdzić, jak zaplanować zakupy i gotowanie, aby przestać wyrzucać żywność. Można skorzystać z filozofii lean, tzw. „szczupłego zarządzania”.
Polacy coraz częściej decydują się na wykupienie wycieczki. Większość osób twierdzi, że czyta umowy przed wyborem oferty biura podróży. Jednak wciąż niewielu wie ile ma czasu na reklamację nieudanej wycieczki – wynika z badań* społecznych przeprowadzonych na zlecenie UOKiK. O czym warto pamiętać wybierając się na urlop?