Liczba wyników: 2648
Jak wynika z badania przeprowadzonego w 2012 roku przez firmę badawczą IPSOS Marketing, magnez stosujemy najczęściej z powodu stresu, np. w pracy (35%), czy kiedy pijemy dużo kawy lub herbaty (32%). O spożywaniu magnezu w kontekście zdrowia serca myśli jedynie 9% Polaków. Przyglądając się jednak preferencjom w podziale na wiek okazuje się, że troska o serce to istotny czynnik skłaniający do stosowania magnezu dla 26% osób starszych (średnia wieku 53 lata).
Z internetu przynajmniej raz w tygodniu korzysta w Polsce niemal dwie trzecie dorosłych osób – wynika z badania zrealizowanego przez CBOS. Jeszcze dziesięć lat temu wszyscy internauci, a nie tylko korzystający z internetu systematycznie, stanowili zaledwie ponad jedną czwartą dorosłych, a już pięć lat później w sieci znalazła się połowa Polaków. Nadal najistotniejszym kryterium wykluczenia cyfrowego jest wiek.
Bylica pospolita (Artemisia vulgaris) to wieloletnia roślina powszechnie występująca w Europie, Azji i północnej Afryce. Chińczycy od wieków stosują jej suszone liście w termopunkturze, tradycyjnej technice leczenia poprzez oddziaływanie ciepłem na odpowiednie punkty na ciele. Bylica jest też dość powszechnie wykorzystywana jako środek pobudzający trawienie i wspomagający menstruację. Sądzi się, że zioło pomaga również w depresji i łagodzi napięcie.
Finanse w związkach od wieków są kością niezgody pomiędzy partnerami. Ponad 70% konfliktów to właśnie te o pieniądze. Obok problemów z dziećmi, seksem czy teściami są główną przyczyną rozwodów. Czy Polacy w swoich relacjach darzą się wzajemnym zaufaniem również w obszarze finansowym? Czy może jednak mają finansowe sekrety i ukrywają przed partnerem swoje wydatki? A może odkładają zaskórniaki, o których nie mówią głośno przy kolacji?
Powszechnie panuje przekonanie, że starsi ludzie nie potrzebują zbyt dużo snu. Cóż, jeśli mają okazję drzemać w ciągu dnia, w nocy sypiają nieco krócej. Poza tym, jeżeli nie prowadzą aktywnego życia, zużywają mniej energii, ale nie oznacza to, że potrzebują mniej snu tylko ze względu na wiek. Co więcej, odpowiednio długi odpoczynek jest seniorom niezbędny dla dobrego zdrowia, niedobory w tym zakresie mocno odbijają się na samopoczuciu.
Wystarczy pieniędzy na bieżące zobowiązania czy nie wystarczy? Co piąty Polak zadaje sobie takie pytanie co najmniej raz w miesiącu – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor. Co dwudziestemu piątemu rodakowi notorycznie brakuje nawet na najpilniejsze potrzeby. Za to finansowy komfort deklaruje 30 proc. badanych. Dla panowania nad domowymi finansami znaczenie ma wiek i miejsce zamieszkania. Pod ścianą częściej stają osoby młode oraz mieszkańcy: Podkarpacia, Pomorza, Warmii i Mazur.
Myśl o randce nierzadko przyprawia seniorów o ból głowy, stresują się szczególnie ci, którzy nie praktykowali tego rodzaju spotkań od dłuższego czasu. Jednakże, bez względu na wiek, warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach, udane spotkanie w dużej mierze zależy od naszego zaangażowania, nastroju, umiejętności słuchania i mówienia o sobie. Musimy mieć świadomość, że to my kreujemy atmosferę, w największym stopniu wpływamy na sposób spędzania czasu.
W 2050 roku połowa ludności naszego kontynentu osiągnie wiek emerytalny. W konsekwencji na europejskim rynku pracy zabraknie ponad 160 milionów pracowników. Wychodząc naprzeciw temu problemowi Akademia Rozwoju Filantropii w Polsce rozpoczyna realizację projektu „Zysk z dojrzałości”, którego celem jest zwrócenie uwagi na problem niskiej aktywności zawodowej osób powyżej 50. roku życia oraz zmiana podejścia do roli generacji seniorów w społeczeństwie i w gospodarce.
Kobiety w wieku pomenopuzalnym nie przywiązują należytej wagi do ryzyka raka piersi, wykazały badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych wśród ponad 1100 kobiet, które ukończyły 35 lat. Wyniki ankiety dziwią tym bardziej, że zaawansowany wiek wydaje się oczywistym czynnikiem wyjątkowo sprzyjającym rozwojowi choroby. Tymczasem tylko 37% badanych powyżej 55 roku życia uznało raka piersi za chorobę, której w procesie starzenia boją się najbardziej.
Zróżnicowana, aromatyczna, nasycona, klasyczna, uwielbiana, eksperymentująca… Kuchnia francuska od wieków zachwyca i ma wpływ na wszystkie kraje świata. „Zwyczajne składniki kupione w każdym sklepie mogą zmienić się w prawdziwe dania kuchni francuskiej” mówiła znana amerykańska kucharka i pisarka Julia Child. I rzeczywiście, sekretem finezji kuchni francuskiej jest jej prostota czerpiąca z bogactwa poszczególnych części kraju.