Liczba wyników: 8450
Nie tylko fizyczny stan organizmu decyduje o ruchliwości. Na mobilność wpływają zarówno czynniki fizyczne, jak i psychiczne. Starsi ludzie są mniej narażeni na niepełnosprawność, jeśli prowadzą aktywne życie społeczne, przekonują eksperci.
Przetłuszczające się włosy, rozdwajające końcówki? Łamliwe paznokcie? Matowa cera? Może to oznaczać niedobór krzemu i witamin wpływających na wygląd i samopoczucie. Sięgnij po wyciąg ze skrzypu polnego i pokrzywy, aby poprawić kondycję organizmu.
W Polsce spożycie błonnika kształtuje się na poziomie 10-15 g dziennie. Tymczasem zapotrzebowanie organizmu to 20-40 gramów na dobę (dane WHO). Błonnik wspomaga odchudzanie, obniża poziom cholesterolu, przeciwdziała zaparciom i oczyszcza organizm z toksyn.
Gdyńska fundacja "Zachowaj zdrowie w sobie" zaprasza na piąte z cyklu "O profilaktyce przy muzyce" medyczne spotkanie edukacyjne. Lek.med. Bartłomiej Siudek omówi między innymi, jakie schorzenia można diagnozować poprzez badania rezonansem magnetycznym i tomografem komputerowym, jakie są przeciwwskazania, jak wygląda badanie. Na pytania gości będą odpowiadali specjaliści.
W ostatnim czasie popularność zyskuje sposób odżywiania się określony jako post przerywany (intermittent fasting), który polega na jedzeniu o określonej porze dnia i dłuższym czasie bez spożywania jakiegokolwiek posiłku. Badania pokazały, że taka dieta istotnie pomaga w utrzymaniu odpowiedniej wagi i pomaga osłabić ryzyko różnych chorób w tym raka. Kolejne testy wskazują, że post przerywany daje większe szanse na dłuższe życie.
Sepsa (posocznica) jest to gwałtowna uogólniona reakcja zapalna organizmu na atak mikroorganizmów głównie pneumokoków i meningokoków. Często po przebytej sepsie pozostają martwicze ubytki tkanki, głównie na kończynach dolnych i górnych.
Często sami doprowadzamy nasz organizm do zmęczenia nie dostarczając mu odpowiedniej dawki pożywienia. Możemy temu jednak zapobiec stosując odpowiednią dietę. W wielu przypadkach to właśnie niewłaściwa dieta jest przyczyną utraty energii. Zmiana sposobu odżywiania pomoże rozwiązać te problemy. Określone pokarmy sprzyjają wykonywaniu konkretnych czynności a właściwie zbilansowana dieta jest najlepszym źródłem energii. Prawidłowe odżywianie się polega na zaplanowaniu posiłków oraz odpowiednim dobraniu pokarmów.
Badanie z udziałem ponad pół miliona ludzi pokazało, że ci, którzy dodają sól do jedzenia przy stole, są bardziej narażeni na przedwczesną śmierć z jakiejkolwiek przyczyny.
Badanie wykazało, że palenie papierosów wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia objawów COVID-19, a palacze częściej muszą być hospitalizowani niż osoby niepalące.
Nowe badanie sugeruje, że związane z wiekiem zmiany w mózgu następują wcześniej niż sądzono, jednak określone zmiany w diecie mogą spowolnić to pogorszenie.