Liczba wyników: 640
Chyba każdemu zdarza się od czasu do czasu wpadać w gniew, warto jednak nauczyć się ograniczać takie stany ducha, bo są destrukcyjne nie tylko dla relacji z innymi, ale naszego stanu zdrowia. Oto kilka sposobów na zmniejszenie poczucia złości i innych negatywnych emocji, które mogą nas opanować.
„Tylko spokój nas może uratować". Przynajmniej przed demencją. A właściwie nie tylko to, bo także pielęgnowanie przyjaźni chroni nas przed otępieniem.
Jeśli wątroba niedomaga, możesz zaobserwować u siebie część tych objawów. Oczywiście symptomy te nie muszą wskazywać jednoznacznie na problemy wątroby, niemniej warto w związku z nimi sprawdzić stan tego organu.
Zestresowani ludzie wykazują znacznie wyższe ryzyko zapadnięcia na demencję. Sześćdziesięciolatkowie, którzy doświadczają silniejszego stresu, są bardziej narażeni na szybsze osłabienie poznawcze – ostrzegają uczeni z Uniwersytetu w Kopenhadze.
Produkcja jedzenia w ciągu ostatnich dziesięcioleci wzrosła tak bardzo, że wręcz zagraża naszej planecie. Co więcej, powszechny w karajch rozwiniętych i rozwijających się sposób odżywiania się skraca życie ludzi.
Niska temperatura wbrew powszechnym oczekiwaniom nie służy wielu produktom. Są takie, które wiele tracą na jakości. Właściwe przechowywanie żywności jest szczególnie ważne po okresie świątecznym, gdy na stołach zostaje jeszcze dużo jedzenia. Jak poprawnie układać żywność w lodówce, żeby dłużej zachowała świeżość?
Kobiety w okresie menopauzy cechują się wyższym ryzykiem chorób serca, ale zdrowy styl życia może zmniejszyć to zagrożenie.
Witaminy stanowią grupę związków bardzo specyficznych dla naszego organizmu, ponieważ nie dostarczają energii, nie wchodzą w skład tkanek, a jednak są niezbędne dla optymalnego rozwoju i wzrostu organizmu. dodatkowo zapotrzebowanie na witaminy jest bardzo niewielkie, w porównaniu do innych składników odżywczych. Większość z nich dostarczamy każdego dnia z pożywieniem, zarówno z produktów roślinnych jak i pochodzenia zwierzęcego.
Seniorzy, którzy chodzą spać późną porą i wstają także o nie najwcześniejszych godzinach, wykazują wyższe ryzyko chorób serca i cukrzycy niż ludzie wcześnie zasypiający.
Jak wielu z nas rano wychodzi z domu na czczo? Zdarza się właściwie każdemu. Poranny posiłek ma nam dostarczyć energii i potrzebnych składników odżywczych. Ich brak może skutkować spadkiem koncentracji i wzmożoną chęcią podjadania w ciągu dnia. Nie rezygnujemy więc ze śniadania, szczególnie jesienią, gdy nasz organizm jest często osłabiony. Jakie śniadanie będzie najodpowiedniejsze o tej porze roku?