Liczba wyników: 1337
Przeciwutleniacze są nam potrzebne, by organizm mógł normalnie funkcjonować, uchronić się przed rozmaitymi chorobami i wolniej się starzeć. Możemy zwiększyć ich ilość dzięki odpowiedniej diecie. Okazuje się jednak, że wysiłki te mogą mieć ograniczony efekt, jeśli wraz z przciwutleniaczami spożywa się mleko.
Kolagen to białko, które odpowiada za stan i wygląd skóry. Wraz z wiekiem jego ilość zaczyna się zmniejszać i stąd pokazują się oznaki upływu czasu - powstają linie wokół oczu i ust. Jeśli uda nam się ograniczyć utratę kolagenu, to możemy liczyć na młody wygląd przez dłuższy czas, pomimo upływu lat.
Opadające powieki to problem nie tylko estetyczny, ale i zdrowotny. Ptoza, bo tak inaczej nazywamy tą przypadłość, dotyka głównie osoby starsze, choć nie tylko. O tym, skąd się bierze, jak sobie z nią radzić i leczyć, mówi specjalista chirurgii plastycznej.
Witaminy i związki mineralne są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Podczas jednak, gdy niektóre z nich możemy z łatwością dostarczać z licznymi produktami spożywczymi, inne nie występują powszechnie w pokarmach. Tak jest w przypadku witaminy D, która ma niebagatelny wpływ na rozwój już od pierwszych dni życia.
Od kuchni, przez modę, na kosmetykach skończywszy – weganizm wkracza w różne dziedziny i nie jest już tylko trendem, ale staje się stylem życia. Nie dziwi fakt, że coraz więcej z nas podczas wizyty w drogerii lub zakupów online kieruje się zasadą poszanowania praw zwierząt. Których składników kosmetyków powinnyśmy się wystrzegać?
Próchnica to największy wróg naszych zębów, który sprawia, że każdy 30-latek nie ma przynajmniej 1 zęba, a około 90 proc. 70-latków ma najwyżej 1 ząb. Na pomysł, jak sobie poradzić z tym problemem wpadli naukowcy z Belfastu. Odpowiedzią może być aspiryna, jeden z najpopularniejszych środków stosowanych m.in. na ból głowy. Aspiryna może wspomagać ząb w regeneracji po ubytku i w ten sposób zredukować potrzebę leczenia – mówią badania.
Czym byłaby polska kuchnia, bez aromatycznych, intensywnych w smaku i niezastąpionych kiszonych ogórków i kapusty? Stanowią one rarytas sam w sobie, nieodłączny składnik tradycyjnych potraw, a także mogą zmienić oblicze nawet najprostszych dań. Kiszonki to również sposób na wzmocnienie odporności, która szczególnie przyda nam się na przełomie jesieni i zimy. Pierwsze z przygotowanych u schyłku lata przetworów osiągnęły już pełnię smaku, dlatego warto poznać najpyszniejsze sposoby na włączenie ich do codziennego menu.
Szacuje się, że w ciągu roku około 30 proc. osób powyżej 65. r.ż. i aż 40 proc. powyżej 80. r.ż., mieszkających we własnych domach doświadcza upadku. Wbrew pozorom na upadki osób starszych nie składają się wyłącznie obniżona sprawność organizmu oraz niezabezpieczone powierzchnie. Przyczynami niebezpiecznych sytuacji są także choroby o przebiegu przewlekłym i ostrym, spożywane pokarmy, a także skutki uboczne stosowanych leków.
W ostatnich tygodniach dużo mówi się o Brukseli. Warto ten moment wykorzystać, by przypomnieć Polakom, że miasto będące siedzibą najważniejszych unijnych instytucji jest również kolebką niezwykle wartościowej odmiany kapusty – brukselki.
Planując relaksujący wieczór z przyjaciółkami lub domowe SPA w pojedynkę stawiamy na nasze ulubione zabiegi. Najczęściej są to kąpiele, peelingi oraz maseczki na twarz. Warto do takiego domowego rytuału dodać również maseczkę na… stopy. Jak się okazuje, taki zabieg wykonany raz na tydzień widocznie poprawia kondycję skóry.