Liczba wyników: 4908
Postęp w medycynie, poprawa diety i lepsze warunki życia powodują, że zwiększa się odsetek osób dożywających siódmej i kolejnych dekad. W wielu rozwiniętych i rozwijających się krajach tempo wzrostu grupy wiekowej 60 + przekracza tempo wzrostu całej populacji. To oznacza zwiększone starania różnych specjalistów w promowaniu odpowiedniego stylu życia - obejmującego m. in. adekwatną do potrzeb seniorów dietę, odpowiadającą na zmiany zachodzące w starzejącym się organizmie.
Kobiety częściej niż mężczyźni spożywają warzywa i owoce – tak wynika z badań przeprowadzonych przez agencję Inquiry na potrzeby ogólnopolskiej kampanii „Pora ma pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców”. Czyżby płeć rzeczywiście determinowała nasze wybory żywieniowe?
Jak zdrowo się odżywać? Co powinno stanowić podstawę diety seniora oraz, czy i jak zażywać suplementy? O tym między innymi będzie mowa podczas darmowego szkolenia we Wrocławiu, które odbędzie się w najbliższy piątek. Wstęp wolny.
W każdym wieku nasz organizm potrzebuje innych składników odżywczych. Dbać o swoją dietę powinniśmy zawsze, po pięćdziesiątce jednak ma ona wyjątkowy wpływ na nasze zdrowie. Szybciej zaczynamy odczuwać zmęczenie, tracimy siły fizyczne, jesteśmy narażeni na wiele chorób. Odpowiednim żywieniem nie zatrzymamy czasu, ale na pewno możemy wiele zdziałać w zakresie naszego zdrowia i samopoczucia.
Nowe badania nad związkiem między śmiertelnością a sposobem odżywiania się wykazały, że jedzenie zdrowej żywności nawet w podeszłym wieku może znacznie zwiększyć długość życia. Jak twierdzą uczeni, osoby starsze, które często sięgają po owoce, warzywa, drób, niskotłuszczowe przetwory mleczne i produkty pełnoziarniste, żyją średnio 10 lat dłużej niż ci, którzy jedzą mniej zdrowej żywności tego rodzaju.
Uczeni od jakiegoś czasu usilnie pracują nad sposobem utraty na wadze, który nie będzie pociągał za sobą silnych wyrzeczeń i wysiłku fizycznego. Najwyraźniej szukamy dróg „na skróty". Oto jedna z nich - naukowcy zapachowe kryształki pomogą przekonać mózg, że organizm nie potrzebuje jedzenia.
Jak wyglądał Twój ostatnio zjedzony posiłek? Czy na talerzu miała miejsce eksplozja kolorów, czy też danie było dość blade i monotonne? Jeśli to drugie, warto poczynić wysiłki, by wzbogacić swoją dietę o kolorowe warzywa i owoce, one bowiem zawierają wiele cennych składników, dzięki którym można cieszyć się długim i zdrowym życiem - radzi Ellie Krieger, amerykańska dietetyczka.
Siedemnaście procent populacji doświadcza migrenowych bólów w jakimś momencie w swojego życia. Te osłabiające bóle mogą trwać wiele dni i często towarzyszą im nudności oraz nadwrażliwość na światło i dźwięk. Około trzy razy częściej z powodu migren cierpią kobiety niż u mężczyźni. Na ogół tego rodzaju bóle głowy są określane jako jednostronne, jest tak jednak tylko w sześciu przypadkach na dziesięć.
Letni odpoczynek nie nie zwalnia od obowiązku pamiętania o zdrowym odżywianiu. Zarówno latem, jak i zimą obowiązują nas zasady zdrowego żywienia - powinniśmy jeść różnorodnie, najlepiej 5 mniejszych objętościowo posiłków w ciągu dnia. Taki sposób żywienia pozwoli nam dostarczyć niezbędnych składników pokarmowych we właściwych proporcjach przez cały rok.
Stare przysłowie mówi, że „starego psa nie nauczy się nowych sztuczek". Naukowcy z Centrum Badawczego Nestlé Purina w St. Louis (Missouri, USA) dowiedli jednak, że jest inaczej. Przeprowadzone przez nich badania wykazały, że wzbogacanie psiej diety w triglicerydy średniołańcuchowe (MTC) znacznie poprawia ich pamięć, co sprawia, że mogą uczyć się nowych sztuczek nawet w podeszłym, psim wieku.