Liczba wyników: 4959
Media znajdują się w swoistym klinczu - muszą sprostać współczesnemu dyktatowi newsa, który będzie się nadawał do odpowiedniego wyeksponowania, np. na czołówkach tabloidów - mówi socjolog, prof. Marek S. Szczepański. - Tzw. świńska grypa stała się takim newsem.
Spożywanie większej ilości odtłuszczonych produktów nabiałowych, jak chude mleko czy jogurt, może zmniejszyć ryzyko pojawienia się nadciśnienia tętniczego i utrzymać serce w dobrym zdrowiu - wynika z tekstu opublikowanego w „American Journal of Clinical Nutrition".
Pod pojęciem samokontroli kryją się zachowania umożliwiające kontrolowanie swojego stanu zdrowia i odpowiednie reakcje na zaobserwowane zmiany. Umiejętność samodzielnego oznaczania glikemii przez pacjentów z cukrzycą oraz trafne interpretowanie wyników stanowią podstawowy warunek poprawy leczenia.
Najczęściej nie kojarzymy sobie złego samopoczucia lub konkretnego schorzenia z pokarmami, które spożywamy na co dzień. Tymczasem jakość tego, co spożywamy ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania całego organizmu, zarówno na poziomie psychicznym jak i fizycznym. Niestety, zwykle reakcja spowodowana pokarmem występuje z pewnym opóźnieniem, np. po kilkunastu lub kilkudziesięciu godzinach i nie jest swoista - to znaczy, nie zawsze tak samo reagujemy na spożycie danego produktu. Stąd też eksperci w dziedzinie odżywiana określają czasem opisywane zjawisko ukrytą nietolerancją pokarmową.
Nieprawidłowa dyslokacja bardzo licznych placówek, duże zróżnicowanie w zakresie infrastruktury i wyposażenia, wieloletnie inwestycje centralne o dużym stopniu autonomii, odpływ personelu medycznego - to główne problemy opieki zdrowotnej na Dolnym Śląsku, wymienione w opracowaniu dostępnym na stronach dolnośląskiego Urzędu Marszałkowskiego.
W Polsce na cukrzycę choruje ok. 2 milionów osób. Połowa z nich znajduje się w rejestrach osób z cukrzycą rozpoznaną i leczoną, zaś pozostałe 50% to przypadki cukrzycy nierozpoznanej i nieleczonej. Inaczej rzecz ujmując: 50% diabetyków nie przeprowadza samokontroli, zwiększając tym samym ryzyko powstania powikłań cukrzycy czy też w skrajnych przypadkach zagrożenia życia.
Dni otwarte dla osób z zaburzeniami pamięci, chorobą Alzheimera i otępieniami w Piotrkowie, Bełchatowie, Dubiu i Pajęcznie 18 - 19 sierpnia. W Polsce z powodu otępienia choruje blisko pół miliona ludzi.
Odsłonięcie pomnika Jana Machulskiego, ostatni wspólny koncert Waglewskich, rozdanie Złotych Wiaderek, 30-lecie twórczości Majki Jeżowskiej, „Piosenki z Teatru" Krystyny Jandy, europejska premiera „Żartu" i wiele innych wydarzeń - tak właśnie wyglądały ostatnie dni w Międzyzdrojach, które w dniach 8-12 lipca gościły wiele gwiazd.
Glutation to niewielkie białko wytwarzane naturalnie przez komórki naszego organizmu. O jego właściwościach piszą eksperci w tysiącach medycznych artykułów. Czas, by wszyscy dowiedzieli się, dlaczego glutation jest niezbędny dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia, oraz co zrobić, aby mieć go na wysokim poziomie.
Jak twierdzą eksperci, kilka godzin pracy w ogrodzie może zdziałać cuda. Dzięki ogrodnictwu można się lepiej poczuć i młodziej wyglądać, przekonują twórcy sagazone.
Wysokoprzetworzone produkty sprzyjają udarom i problemom z pamięcią