Liczba wyników: 6741
Palacze cechują się znacznie wyższym prawdopodobieństwem problemów z pamięcią w średnim i starszym wieku. Kłopoty tego rodzaju zaś wiążą się z większym ryzykiem demencji i choroby Alzheimera późniejszym życiu. Sytuację pogarsza też nadmiar alkoholu i marihuana.
Kwas acetylosalicylowy może przyczynić się do zmniejszenia wytwarzania określonych hormonów, które sprzyjają wzrostowi różnych rodzajów nowotworów, w tym nowotworu gruczołu krokowego.
Anoreksja jest powszechnie kojarzona z problemami młodych kobiet, bo one wydają się być najbardziej narażone na wizerunkową presję ze strony otoczenia. Okazuje się jednak, że zaburzenia odżywiania coraz częściej dotyczą także dojrzałych, a nawet starszych pań.
Choroby układu serca odpowiadają za 30 proc. zgonów na świecie, mówią eksperci z okazji Światowego Dnia Chorób Serca.
Czerwony olej zawiera znaczne ilości beta-karotenu oraz witaminy E, które pozwoliły na przydanie mu miana „super jedzenia".
Jesień wiąże się z określoną ofertą dietetyczną. Są produkty, dla których to główny sezon i po nie warto sięgać, by zyskać jak najwięcej odżywczych korzyści. W październiku i listopadzie serwuj sobie szczególnie często: jabłka, brukselkę, dynię, słodkie ziemniaki, winogrona i śliwki.
Nadwaga lub otyłość nie są jedynymi czynnikami, które prowadzą do cukrzycy typu 2, wynika z badań.
Późno wykrywane nowotwory ginekologiczne, takie jak rak jajnika, szyjki czy trzonu macicy, każdego roku powodują śmierć ok. 6 tysięcy Polek. Śmiertelność związana z rakiem szyjki macicy w Polsce jest aż o 70 proc. wyższa niż przeciętna dla krajów Unii Europejskiej. Wysoka umieralność podsyca strach przed rozpoznaniem raka. Obawa przed diagnozą, skryty przebieg choroby i brak wiedzy o dostępnym leczeniu zbierają ogromne żniwo – alarmują eksperci.
Pracujesz po godzinach? Owszem, oznacza to albo wyższe zarobki, albo dodatkowe dni do „odebrania", ale jednocześnie grozi cukrzycą, mówią uczeni.
Już po raz 29. każdy, kto chce zadbać o swoje zdrowie, będzie miał okazję skorzystać z akcji Żółty Tydzień. Akcja ma na celu edukację na temat zagrożeń zdrowotnych związanych z wirusowymi zapaleniami wątroby typu A i typu B oraz popularyzację szczepień ochronnych. W tej edycji organizatorzy zwracają uwagę na rolę profilaktyki WZW typu B, dzięki której można zapobiegać poważnym następstwom zakażenia wirusem HBV, jakim jest zakażenie przewlekłe, marskość lub pierwotny rak wątroby. Tegoroczny Żółty Tydzień potrwa od 6. do 17. października.