Liczba wyników: 12139
Cukier, alkohol i silnie barwiące produkty – od zawsze przestrzegali nas przed nimi rodzice i dentyści. Dlaczego powinniśmy unikać tych artykułów i jak oddziałują na nasze zęby? Warto wiedzieć, co zrobić, aby uchronić jamę ustną przed ich szkodliwym działaniem.
Jak wynika z nowych badań, osoby, które zaczynają chorowac na nadciśnienie przed czterdziestką, są bardziej narażone na udary i choroby serca jeszcze przed osiągnięciem seniorskiego wieku.
Przewód pokarmowy człowieka zasiedla niezwykle bogata mikroflora. Kolejne doniesienia naukowe potwierdzają silny związek pomiędzy mikrobiotą jelit a funkcjonowaniem całego organizmu człowieka, w tym nawet mózgu. Jednak, aby zespół mikroorganizmów jelitowych miał optymalne warunki do rozwoju, niezbędne jest dostarczenie składników pokarmowych, od których uzależniony jest wzrost bakterii.
Żyjemy w czasach, w których dietetyczne mody pojawiają się jak grzyby po deszczu, a sklepowe półki aż uginają się od spożywczych nowinek. W gąszczu tych pokus i pogonią za upragnioną sylwetką czy po prostu dobrym samopoczuciem, jesteśmy w stanie zrobić naprawdę wiele. Jak nie dać się nabić w przysłowiową butelkę i nie zatracić zdrowego rozsądku? Poznajcie trzy żywnościowe mity, w które wierzy niejeden z nas.
Już 5 papierosów dziennie zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu o około 50 proc. Każdy kolejny papieros to cios w serce palacza i prosta droga do choroby, inwalidztwa a nawet przedwczesnej śmierci. Przeciętny polski palacz dziennie wypala 15 do 30 papierosów, przez co skraca swoje życie średnio o 10 lat i aż 4-krotnie zwiększa ryzyko wystąpienia zawału serca. Takich osób jest w Polsce już ponad 9,2 mln. Z powodu palenia tytoniu co roku umiera w Polsce ponad 65 tysięcy osób, czyli średniej wielkości miasto.
Powszechnie znane „problemy żołądkowe” to zespół dolegliwości ze strony układu pokarmowego, charakteryzujący się bólami brzucha, wzdęciami czy mdłościami. Objawy te często wywołane są przez zapalenie błony śluzowej żołądka (inaczej nieżyt żołądka), które w większości przypadków powodowane jest zakażeniem bakterią Helicobacter pylori. Problemu nie należy lekceważyć, ponieważ konsekwencją nieleczonej choroby może być nawet powstawanie owrzodzeń czy krwawień.
Podczas jazdy samochodem nasze oczy muszą sprostać wielu wyzwaniom. Intensywne opady deszczu lub śniegu, mgła, oślepiające reflektory innych pojazdów na drodze stanowią duże utrudnienie dla wzroku. Każda podróż, droga do pracy, szkoły czy powrót do domu powinny być bezpieczne i komfortowe, dlatego niezwykle ważne jest, aby w czasie prowadzenia samochodu odpowiednio zadbać o prawidłową jakość widzenia.
Cukrzyca to choroba, która przez wiele lat potrafi pozostać w ukryciu. Według danych WHO, na świecie jest już ponad 400 mln diabetyków, a ich liczba rośnie z roku na rok. Szacuje się, że w Polsce na cukrzycę cierpi ok. 2,7 mln osób. Według Polskiego Towarzystwa Diabetyków, 1/4 z nich nawet nie wie, że jest obciążona tą chorobą. Cukrzyca jest obecnie uznawana za najczęstszą przyczynę przedwczesnej śmierci, ślepoty, niewydolności nerek, ataków serca, zawałów i amputacji kończyn dolnych. Jeszcze dwa lata temu wymieniana była dopiero jako siódmy z najczęstszych powodów tych przypadków.
Niewielu z nas wie, że słowo „dieta” pochodzi z języka greckiego i oznacza „styl życia”. Dlatego dieta nie powinna być kojarzona jedynie z ograniczeniami i zakazami dietetycznymi.
Znajdziesz go w warzywniaku, aptece i drogerii, a użyjesz w kuchni, samochodzie, łazience i… sypialni. Imbir to jeden z niewielu składników, który w pełni zasługuje na miano „superfood” - to jedna z najbardziej aromatycznych i zarazem najzdrowszych przypraw na świecie! Zaparz filiżankę imbirowej herbaty i zapoznaj się z dobroczynnymi właściwościami najsmaczniejszego z korzeni.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu