Liczba wyników: 5446
Czekolada przeterminowana o ponad 200 dni, gotowe ciasto ze sklepu - z zakalcem czy spleśniałe bakalie mogą zepsuć wielkanocne przygotowania niejednej pani domu. Wszystkim przygotowującym się do wielkanocnych zakupów Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów przypomina o tym jak wybierać produkty spożywcze.
Jak wynika z nowych brytyjskich badań, statyny mogą być pomocne w leczeniu zapalenia płuc.
Kobiety, które spożywają duże ilości napojów z kofeiną, mogą mieć zwiększone ryzyko doświadczenia nietrzymania moczu, sugerują najnowsze badania.
Dieta bogata w warzywa i uboga w mięso obniża ryzyko rozwoju zaćmy, wynika z badań naukowców z University of Oxford.naukowców z University of Oxford.
Zaufanie Polaków i reszty Europejczyków do zawodów nie różnią się znacznie od siebie. Nadal na czele rankingu są strażacy i przedstawiciele zawodów medycznych. Niezmiennie politycy plasują się na ostatniej pozycji, nie ufamy też przywódcom związkowym. Polacy bardziej niż inni Europejczycy ufają dziennikarzom i doradcom finansowym, mniej natomiast lekarzom, meteorologom i... duchownym.
Najbardziej zadbane apteki znajdziemy na Węgrzech, a szukając specjalistycznej obsługi najlepiej odwiedzić Rumunię. W badaniu „mystery shopping" przeprowadzonym przez International Service Check Polska uplasowała się dopiero na ósmym, przedostatnim miejscu wyprzedzając tylko Bułgarię. Polacy najlepiej ocenili apteki Tak Dla Zdrowia, Dbam o Zdrowie i Świat Zdrowia.
Niewłaściwe znakowanie, fałszowanie zawartości, za dużo wody, za mało białka - to główne zarzuty Inspekcji Jakości Handlowej rtykułów Rolno-Spożywczych wobec wędlin. Inspektorzy zbadali wędliny z mięsa czerwonego, takie jak: wędzonki, kiełbasy suszone i podsuszane, kiełbasy homogenizowane i drobno rozdrobnione w zakresie zgodności z deklaracjami producentów. Kontrolą jakości handlowej objęto też wyroby podrobowe, kiełbasy średnio i grubo rozdrobnione oraz konserwy mięsne w zakresie prawidłowości oznakowania.
Narażenie na oddychanie powietrzem pełnym zanieczyszczeń spowodowanych przez samochody może powodować uszkodzenia mózgu podobne do tych wywołujących problemy z pamięcią przy chorobie Alzheimera.
Osoby, którzy zażywają preparaty z kwasem acetylosalicylowym przynajmniej raz w miesiącu mogą mieć znacznie zmniejszone ryzyko raka trzustki, wynika z badania kliniczno-kontrolnego, którego rezultaty przedstawiono na dorocznym spotkaniu Amerykańskiego Stowarzyszenia Badań nad Rakiem (American Association for Cancer Research, AACR).
Składniki soi zwiększają efektywność terapii radiacyjnej w zabijaniu komórek raka płuc.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu