Liczba wyników: 6582
Rak trzustki to relatywnie rzadka, ale bardzo śmiertelna forma nowotworu. Okazuje się jednak, że można znacząco obniżyć ryzyko jej rozwoju dzięki stosowaniu dobrej diety.
W każdym wieku nasz organizm ma nieco odmienne wymagania. Z biegiem czasu tempo naszego metabolizmu maleje, przy jednoczesnym zmniejszaniu wydolności. Często zapominamy, że powinniśmy dostosować się do zmian zachodzących w naszych organizmach. Aktywność fizyczna jest jednym z elementów, które pozwalają nam zachować młodość i dobrze się czuć. Aby było to możliwe, trzeba dostosować wysiłek fizyczny do wieku i możliwości.
Przeszło dwa miesiące minęło od chwili, kiedy weszła w życie nowelizacja ustawy „śmieciowej”. Nie wszyscy radzą sobie z zasadami, które obowiązują każdego mieszkańca. Celem ustawy jest nauczyć nas zapobiegania powstawaniu odpadów. Jak minimalizować ilość śmieci i z jakich powodów powinniśmy je segregować?
Są ludzie, którzy mogą jeść wysokokaloryczne posiłki, popijać je gazowanymi napojami, a następnie zagryźć deserem i nigdy nie przybędzie im żaden nadprogramowy kilogram. Inni skazani są na zmagania z restrykcyjnymi dietami i odmawiają sobie niemal wszystkich żywieniowych przyjemności, aby tylko nie przytyć. Dlaczego tak się dzieje?
Zastosuj kilka nieskomplikowanych reguł dotyczących sposobu odżywiania się, a znajdziesz się na najlepszej drodze do schudnięcia, gwarantują eksperci.
Jedzenie dużych ilości ryb zwiększa ryzyko migotania przedsionków w takim samym stopniu, jak ich unikanie.
Alergia to choroba wywoływana reakcją układu odpornościowego na określone substancje, np. pyłki, jad pszczeli, czy sierść zwierząt domowych. Eksperci wskazują, że w ostatnich latach liczba pacjentów zmagających się z alergiami znacznie wzrosła, obecnie problem ten dotyczy niemal co trzeciego mieszkańca globu.
Onkolodzy podkreślają, że dieta śródziemnomorska to idealny styl życia dla przeciwdziałania nowotworom.
Carole Middleton, matka księżnę Cambridge Kate, została uznana za najbardziej stylową babcię.
Badania naukowe pokazują, że spożywanie flawonoidów i powiązanych fenoli może obniżać zapadalność na choroby przewlekłe, w tym sercowo-naczyniowe - będące główną przyczyną zgonów w Europie - a także niektóre typy nowotworów, udarów, alergii, schorzeń wątroby i zapaleń.