Liczba wyników: 4909
Drzewka oliwne, rosnące w krajach śródziemnomorskich, dają nam swój największy skarb - małe zielone owoce, z których powstaje ceniona we wszystkich kuchniach oliwa.
Skuteczna opieka zdrowotna to przede wszystkim ciągła i możliwie najszybsza analiza informacji o wszelkich potencjalnych zagrożeniach, głównie epidemiologicznych i tworzenie aktualnych obrazów stanu zdrowotnego kraju. Ogólnopolski System Ochrony Zdrowia od lat wychodzi naprzeciw takim potrzebom i na podstawie zbieranej informacji buduje na bieżąco Mapy Zdrowotne Kraju, dynamiczne obrazy pozwalające monitorować zjawiska chorobowe i zdrowie obywateli.
Nowe badania informują, jak nasz organizm reaguje na produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Naukowcy radzą, by unikać diety bogatej w produkty z dużą zawartością węglowodanów o wysokim IG, to może być bowiem zgubne dla naszego zdrowia.
67 proc. Polaków chorowało przynajmniej raz w ciągu ostatniego roku, a statystyczny klient apteki łyka 4,2 tabletki dziennie - dowiadujemy się z badań TNS OBOP przeprowadzonych na zlecenie Świat Zdrowia S.A.
Zbyt mało przybywa nowych lekarzy specjalistów, by można było zrezygnować z usług ludzi mających za sobą kilkadziesiąt lat praktyki...
Jedząc tłuste ryby przynajmniej raz w tygodniu można znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka prostaty, wynika z badań opublikowanych na łamach Clinical Cancer Research, piśmie American Association for Cancer Research.
Tynieccy benedyktyni planują prawdziwą ekspansję na rynku suplementów diety. Obecnie mnisi sprzedają ok. 500 wyrobów opatrzonych marką "Produkty Benedyktyńskie". Wedle starych receptur, z surowców uprawianych i zbieranych na terenach uznawanych jeszcze ciągle za ekologicznie czyste, wytwarzane są nie tylko produkty spożywcze, ale także suplementy diety, ziołowe herbatki, balsamy.
W Polsce zaburzenia erekcji u 54% mężczyzn są diagnozowane przez lekarza przy okazji leczenia innych chorób. Tymczasem wczesne wykrycie problemu w dużym stopniu ogranicza ryzyko pojawienia się innych schorzeń.
Nowe badania wykazały, że tłuste ryby i produkty o niskim indeksie glikemicznym mogą spowolnić rozwój zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (age-related macular degeneration, AMD).
Kobiety - szczególnie przed wakacjami - uparcie „testują" na sobie różne diety „cud", które kuszą szybkim pozbyciem się nadmiaru kilogramów. Pierwsze efekty bywają zauważalne już po kilku tygodniach, a nawet dniach, lecz zaraz potem stara waga powraca, do tego często z naddatkiem.
Wysokoprzetworzone produkty sprzyjają udarom i problemom z pamięcią