Liczba wyników: 1607
Kakao sprawia, że nasz mózg lepiej pracuje, mówią uczeni z University of Birmingham.
Osoby z nawracającymi depresjami lub narażone na przewlekły stres mają krótsze telomery w białych krwinkach, mówią badacze z Uniwersytetu w Umeå w Szwecji.
To, co jemy, może mieć bezpośredni wpływ na nasze możliwości poznawcze w późniejszych latach, ostrzegają uczeni z Iowa State University.
Kobiety po pięćdziesiątce doświadczają niekorzystnych zmian, jeśli chodzi o mięśnie szkieletowe. Dzięki ćwiczeniom jednak można skutecznie powstrzymać ten proces.
Otyli pacjenci w wieku powyżej 60 lat mogą stracić na wadze tyle samo, co ludzie młodsi, stosując jedynie zmiany w stylu życia.
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego ustalili, że triklosan - środek przeciwbakteryjny znajdujący się w wielu mydłach i innych artykułach gospodarstwa domowego - pogłębia stłuszczenie wątroby u myszy karmionych dietą wysokotłuszczową.
Osoby z przewlekłym bólem dolnej części pleców, które samodzielnie wykonywały akupresurę, doświadczyły osłabienia bólu i objawów zmęczenia.
Starsze kobiety mieszkające w miejscach o wyższym poziomie zanieczyszczenia powietrza mogą cechować się silniejszym kurczeniem się mózgu charakterystycznym dla choroby Alzheimera niż panie w podobnym wieku mieszkające w miejscach o niższym poziomie zanieczyszczenia.
Wykorzystując model tkanki dróg oddechowych wytworzony z ludzkich komórek macierzystych, naukowcy odtworzyli to, co dzieje się, gdy drogi oddechowe palacza są zakażone SARS-CoV-2.
Zastrzyki z botuliny w mięśnie twarzy osłabiają widoczność zmarszczek mimicznych i odmładzają wygląd skóry w wyniku lekkiego paraliżu. Taki efekt uzyskiwany jest jednak pewnym kosztem osłabienia zdolności odczytywania mimiki innych osób. Wynika to z czasowego blokowania proprioceptywnego sprzężenia zwrotnego, czyli procesu, który pomaga nam zrozumieć emocje innych ludzi poprzez odtwarzanie ich na własnym ciele.