Liczba wyników: 2780
Zmniejszenie ilości kwasu foliowego w diecie może wspierać zdrowszy metabolizm u osób starszych.
Dieta bogata w magnez jest kluczowa dla naszego zdrowia - zmniejsza ryzyko uszkodzenia DNA i wystąpienia przewlekłych chorób zwyrodnieniowych.
Wskaźniki zapadalności na 17 z 34 form nowotworu rosną w kolejnych młodszych pokoleniach, mówią eksperci z USA. Rzecz dotyczy m. in. raka piersi, trzustki i żołądka.
Istnieje związek między stosowaniem diety bogatej w witaminy i minerały, zwłaszcza takiej, która nie zawiera dużej ilości dodatkowego cukru, a młodszym wiekiem biologicznym na poziomie komórkowym.
Dieta zawierająca codzienną dawkę pistacji może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka płuc i inne rodzaje nowotworu.
Wiele kosmetyków sprzedawanych w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie prawdopodobnie zawiera duże ilości substancji per- i polifluoroalkilowych (PFAS), czyli potencjalnie toksyczne substancje powodujących szereg poważnych schorzeń, ostrzegają eksperci z Uniwersytetu Notre Dame w USA.
Społeczeństwa na całym świecie szybko się starzeją, a wśród osób starszych obserwuje się zwiększoną częstość występowania objawów depresyjnych w późnym wieku. Okazuje się, że takie zjawisko można by relatywnie łatwo osłabić - dieta stosowana w średnim wieku może mieć wpływ na samopoczucie psychiczne w starszych latach.
Behawioryści z Uniwersytetu w Lincoln w Wielkiej Brytanii odkryli, że wypełnienie pomieszczeń uspokajającymi feromonami może być kluczem do spokoju w domu, w którym pod jednym dachem żyją zarówno psy, jak i koty.
Seniorzy, którzy nie mają niedoborów witaminy D, cechują się większymi szansami na chodzenie po operacji w związku ze złamaniem biodra.
Od dawna wiadomo, że hojność może mieć pozytywny wpływ na osobę, która ją wykazuje, na przykład zwiększyć szczęście, pewność siebie, a nawet zdrowie fizyczne. Na Uniwersytecie Indiana wykazano też, że przekazywanie datków może mieć jeszcze inny potencjalny skutek: może przekładać się na atrakcyjność fizyczną.