Liczba wyników: 519
Letni odpoczynek nie nie zwalnia od obowiązku pamiętania o zdrowym odżywianiu. Zarówno latem, jak i zimą obowiązują nas zasady zdrowego żywienia - powinniśmy jeść różnorodnie, najlepiej 5 mniejszych objętościowo posiłków w ciągu dnia. Taki sposób żywienia pozwoli nam dostarczyć niezbędnych składników pokarmowych we właściwych proporcjach przez cały rok.
O tym, że warzywa i owoce są zdrowe, wie każde dziecko. Kukurydza jest prawdziwą bombą fosforową, a pomidor to kopalnia witaminy A. Pomidory zawierają także likopen - przeciwutleniacz chroniący organizm przed licznymi chorobami.
Z nadejściem letnich, słonecznych dni rozpoczyna się sezon pikników, wycieczek i wspólnego grillowania. Przygotowując się do tych przyjemności powinniśmy zastanowić się nie tylko nad pogodą i atrakcyjnym miejscem, ale również nad tym co będziemy jeść. Warto zadbać, aby nasz posiłek przygotowany był z dobrej jakości produktów. Ruch na świeżym powietrzu i prawidłowo zbilansowany posiłek zadbają także o nasze serce.
Cukrzyca nie musi być jednak dla nas wyrokiem - przy zachowaniu właściwych zasad można wciąż cieszyć się życiem. Menu bogate w witaminy i mikroelementy wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Podstawową metodą walki z cukrzycą typu 2 jest właśnie stosowanie zbilansowanej, dostosowanej do potrzeb pacjenta diety (prawidłowe odżywianie wspiera też leczenie cukrzycy typu 1).
Jedzenie w śródziemnomorskim stylu może być przepisem na zdrowe serce - wynika z badań opublikowanych w American Journal of Clinical Nutrition.
Blisko 84 procent Polaków zakażonych jest Helicobacter pylori, bakterią odpowiedzialną za występowanie wrzodów żołądka i dwunastnicy. - Większość społeczeństwa nie wie, że niezdrowa dieta, stres i korzystanie z używek, tj. palenie papierosów ma wpływ na rozwój i przebieg zakażenia - twierdzi gastroenterolog, prof. Krzysztof Celiński, ekspert programu "Zentiva - zmieniamy przyzwyczajenia".
Spodziewasz się gości podczas Świąt lub też sam/a jesteś zaproszony/a na świąteczny obiad? To nie ma znaczenia, bowiem efekt jest taki sam - będzie to czas ciągłego kuszenia. Na stołach jest tyle potraw, że niełatwo jest spróbować tego wszystkiego, ale „robimy, co możemy"... jak zatem uniknąć przejedzenia?
Czy to możliwe, że prezenty zamiast św. Mikołaja roznoszą krasnoludki? Kto w postną wigilię śmie zajadać się pieczonym prosiakiem? Dlaczego niektórzy obchodzą Święta w styczniu? Wszystkich ciekawych zapraszamy w niezwykłą podróż po Europie.
Pięknie nakryty stół podkreśla odświętność chwili i jest wyrazem naszego szacunku dla zaproszonych gości, z którymi pragniemy dzielić czas. Ozdobna porcelanowa zastawa, błyszczące sztućce, dopasowane kolorystycznie serwetki to minimum klasycznej elegancji.
Na naszych wigilijnych stołach królują tradycyjne dania. Aby nie popaść w rutynę, można je jednak sprytnie zmodyfikować i zaskoczyć gości karpiem w zupełnie nowej odsłonie.
Atopowe zapalenie skóry wiąże się z wieloma innymi dolegliwościami