Liczba wyników: 837
Oprócz popularnych plaż i turystycznych miejscowości, w Chorwacji można odkryć jeszcze wiele fascynujących miejsc. Niektóre z nich są w dalszym ciągu znane głównie ludności lokalnej, gdyż położone są z dala od zatłoczonych deptaków czy słynnych zabytków. Chorwacja jest krajem niezwykle pięknym i odznacza się wyjątkową różnorodnością. Widać to zarówno na niesamowitym, niezniszczonym przez człowieka wybrzeżu Adriatyku, jak i na obszarach dziedzictwa przyrody i kulturowego, położnych w głębi lądu.
Przejście na zdrową dietę często niesłusznie wydaje się trudne i skomplikowane, przede wszystkim dlatego, że widzimy je, jako całkowite i drastyczne odcięcie od dawnych przyzwyczajeń. Wcale nie musi tak być! Wystarczy oprzeć dietę na starych, ulubionych przepisach, używając w nich zdrowych, pomysłowych substytutów.
Wystarczy przebywać z ludźmi, rozmawiać, wspólnie się śmiać, dzielić się wrażeniami i opiniami. Jednak nawet aktywny senior może być samotny, jeśli warunki nie sprzyjają relacjom społecznym i samorealizacji. Jakie formy zaangażowania dają największą satysfakcję, poczucie spełnienia i są najlepszym antidotum na samotność?
Polacy kochają narodową kuchnię – w porze obiadowej na stołach królują ziemniaki z mięsem, najczęściej wieprzowiną. Zdecydowana większość Polaków – 90 procent - je codziennie ciepły posiłek, a 95 procent z nich przygotowuje obiad we własnych czterech kątach – wynika z raportu „Zachowania żywieniowe Polaków” przeprowadzonego przez CBOS.
Kasza jaglana coraz częściej gości na naszych stołach. Powinna jednak być stałym punktem jadłospisu Polaków z uwagi na jej właściwości lecznicze i odżywcze. W tych małych niepozornych ziarenkach kryje się bogactwo witamin i składników mineralnych. W jakim „towarzystwie” powinniśmy spożywać tę smaczną kaszę?
Wątroba to niezwykle zapracowany organ, bez którego nie moglibyśmy funkcjonować. Lepiej o nią odpowiednio dbać, niż później leczyć. Nie jest to trudne. Wystarczy wiedzieć, czego unikać w codziennej diecie i czym wspomagać pracę wątroby.
Jedzenie mięsa sprawiło, że mózgi naszych przodków zaczęły się powiększać, ale to spożycie węglowodanów, szczególnie w postaci gotowanych produktów skrobiowych, wraz z ewolucją genów, które pozowliły na lepsze trawienie skrobi, uczyniło nas mądrzejszymi.
Kiedy kupujemy na wyprzedaży nową sukienkę czy parę butów, a potem odkrywamy mankamenty produktu, tracimy od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych. Kłopot pojawia się, gdy skusimy się na niewłaściwą promocję z oferty bankowej. W tym przypadku konsekwencje niekorzystnego ulokowania środków mogą być znacznie większe.
Szacuje się, że obecnie ponad połowa Polaków zmaga się z różnymi rodzajami bólów brzucha, a lwią część tej grupy – bo aż 78% stanowią kobiety. Oprócz nasuwających się na myśl bólów menstruacyjnych, często zdarza im się walczyć z dolegliwościami związanymi z dietą i trawieniem. Nierzadko mierzą się też z bólami na tle stresowym.
Są alternatywą dla każdego, kto nie może albo nie chce używać najpowszechniejszej formy nabiału dostępnego w każdym sklepie spożywczym, czyli mleka pochodzenia zwierzęcego. Osoby mające specyficzną dietę, alergicy, weganie albo po prostu miłośnicy nowych kulinarnych wrażeń coraz częściej sięgają po kiedyś egzotyczne dla nas mleka roślinne: sojowe, migdałowe czy kokosowe.
Atopowe zapalenie skóry wiąże się z wieloma innymi dolegliwościami