Liczba wyników: 1489
Jesień, choć piękna, bywa i zdradliwa. Gdy dni stają się coraz chłodniejsze, łatwiej o przeziębienie. Jak wzmocnić organizm, aby uniknąć infekcji? Warto wprowadzić modyfikacje w diecie, nie rezygnować z aktywności fizycznej oraz dbać o odpowiednią ilość snu, by cieszyć się wzmocnioną odpornością przez cały sezon.
W Polsce każdego dnia około 300 osób ma zawał serca. W dzisiejszych czasach jest on jedną z najczęstszych przyczyn przedwczesnej śmierci wśród osób starszych. Nie zawsze jego symptomem jest jednak ostry ból w klatce piersiowej. Zawał może objawiać się dolegliwościami, które wcale nie kojarzą się z atakiem sercowym. Jak zatem go rozpoznać?
Kiedy kończą się wakacje, a na zewnątrz coraz rzadziej pojawiają się promienie słońca to znak, że czas najwyższy wyciągnąć z garderoby ciepłe swetry, a spiżarkę zaopatrzyć w rozgrzewające przyprawy. Pyszne, rozgrzewające napoje możemy uzyskać dzięki prostym i powszechnie dostępnym produktom.
„Pewnego dnia spróbuję…” to prawdopodobnie jedno z najczęściej wypowiadanych zdań w kontekście podejmowania aktywności sportowej. Choć wydaje się, że mamy świadomość korzyści płynących z uprawiania sportu, to często próby podjęcia wysiłku fizycznego kończą się fiaskiem. Wciąż coś nam przeszkadza, wciąż czekamy na „lepsze” warunki – lepsze samopoczucie, pogodę, okoliczności, więcej czasu. Eksperci podpowiadają jak skutecznie zmotywować się do działania, ale przede wszystkim – jak wytrwać w postanowieniu i jak się odżywiać, by wzmocnić efekty ćwiczeń.
Wystartowała 6 edycja kampanii „W trosce o seniorów”. Tym razem pod patronatem Polskiego Towarzystwa Urologicznego oraz Instytutu Żywności i Żywienia. Kampanię wspiera Halina Frąckowiak, która dzieli się swoją receptą na czerpanie radości ze zwykłej codzienności.
Bóle brzucha i zaburzenia rytmu wypróżnień są częstymi objawami wielu dolegliwości. Od pozornie niegroźnych – niestrawności i biegunki, po poważniejsze stany zapalne. Zespół jelita drażliwego (ang. irritable bowel syndrome – IBS) jest najczęstszą przewlekłą chorobą jelita cienkiego i grubego – szacuje się, że cierpi na nią nawet 20 proc. populacji. Chociaż nie wiąże się z groźnymi powikłaniami, potrafi znacznie obniżyć komfort życia. W łagodzeniu dolegliwości związanych z IBS pomocne mogę być świadomie wybierane probiotyki.
Brak ruchu, stres, nieprawidłowa dieta, używki – to główni winowajcy, odpowiedzialni za problemy kardiologiczne Polaków. W dzisiejszym artykule skupimy się na odżywianiu, okazuje się bowiem, że nasze serce nie może żyć przede wszystkim bez magnezu i potasu – a szacuje się, że ponad 60% z nas cierpi na niedobory przynajmniej jednego z tych pierwiastków.
Początek jesieni to zwykle w polskich domach czas przygotowywania różnorodnych przetworów na okres zimowy. Wszystko po to, aby cieszyć się smakami lata, kiedy za oknem królować będzie śnieg i mróz. Aż 90 procent Polek samodzielnie przygotowuje przetwory. Najchętniej zamykamy w słoikach ogórki, paprykę i grzyby.
Kuchnia tajska to kwintesencja kulinarnych kontrastów, która w fenomenalny sposób łączy w sobie pozornie niemożliwe do pogodzenia aromaty. Nie tylko wśród miłośników krewetek wspomnienie tajskich specjałów powoduje dreszczyk emocji. Także wielbiciele egzotycznych podróży smakowych oraz ciekawych komponentów powinni zdecydowanie zasmakować delicji z dawnego Syjamu. Jaki jest klucz do odwzorowania tajskich potraw z wykorzystaniem dostępnych składników?
Życie w długotrwałym stresie sprawia, że nasz organizm zaczyna odmawiać posłuszeństwa. Ciało szwankuje, zawodzi psychika, cierpimy na bezsenność, niekiedy doświadczamy depresji. Do tych objawów mogą dołączyć inne niepokojące symptomy, np. kołatanie serca, bóle w klatce piersiowej czy wzrost ciśnienia krwi. Przewlekły stres jest jedną z przyczyn zawału serca.
Atopowe zapalenie skóry wiąże się z wieloma innymi dolegliwościami