Liczba wyników: 539
Tyle jest rodzajów diet, ile ryb w oceanie. Jak spośród nich wybrać dietę najlepiej dostosowaną do indywidualnych potrzeb organizmu? Oto jest pytanie. Poniżej zestawienie kilku najpopularniejszych diet, które może pomóc w znalezieniu rozwiązania.
Sucha i chłodna zima może być bardzo szkodliwe dla włosów. Łatwo ulegają przesuszeniu w tym okresie roku, ponieważ są ciągle narażone na suche powietrze w pomieszczeniach i niemniej groźny dla nich wiatr na zewnątrz. Na efekty nie trzeba czekać zbyt długo. Włosy mogą stać się suche, matowe, kruche i słabe. Na szczęście eksperci mają na to kilka porad.
Okres Świąt Bożego Narodzenia, to czas kiedy nasze oczy stają się zdrowsze. – Składniki świątecznego menu, zapobiegają powstawaniu wielu chorób oczu, takich jak kurza ślepota, zaćma czy zespół suchego oka – twierdzi dr Iwona Filipecka z Kliniki "Okulus" z Bielska-Białej.
Na kłopoty z pamięcią skarży się nawet co trzecia osoba powyżej 65. roku życia. Jednym z najprostszych – i najmniej docenianych – sposobów na utrzymanie intelektu w dobrej formie jest właściwy sposób odżywiania.
Jesteś dojrzałą osobą i zdarza ci się zapominać o różnych rzeczach? Czyjeś urodziny, spotkanie, telefon do znajomych wypada ci z głowy i zaczynasz się martwić o swoje zdrowie. Spokojnie, to zupełnie normalne zjawisko, gdy jest się zapracowanym/ą. Dowiedz się więcej na temat demencji.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadza kontrole u 2000-2500 producentów rocznie. W trakcie kontroli inspektorzy IJHARS sprawdzają m.in. prawidłowość znakowania żywności. Zdarza się, że producenci umieszczają informacje na etykiecie, które mają zachęcić konsumenta do wyboru danego produktu, sugerując, że posiada specjalne właściwości, podczas gdy wszystkie podobne środki spożywcze posiadają takie właściwości.
Okres menopauzy przypada najczęściej pomiędzy 45. a 55. rokiem życia. Zwiększający się niedobór hormonów jajnikowych może powodować wiele dolegliwości oraz zwiększać ryzyko wystąpienia niektórych chorób m.in. sercowo-naczyniowych. Jednak mając świadomość jak funkcjonuje nasz organizm, możemy skutecznie zminimalizować to ryzyko. Wystarczy dostosować styl życia do nowej sytuacji.
Sezon grypowy w pełni, wszyscy dookoła chorują - jak uodpornić swój organizm na wszechobecne zarazki? Przeziębienie nie musi nas dopaść - a szczepionki nie są jedynym rozwiązaniem. Poniżej kilka wskazówek jak wzmocnić nasz organizm korzystając z dobrodziejstw natury.
Długość życia się zwiększa, więc mówi się, że obecna sześćdziesiątka jest jak skończenie niegdyś pół wieku. Na pewno mamy większe możliwości, do dyspozycji nowe technologie, rozwiniętą medycynę (także estetyczną...) i specjalistyczne kosmetyki, których producenci zapewniają, że zatrzymują czas... Statystycznie rzecz ujmując możemy liczyć na dłuższe życie, warto więc minimalizować niedogodności związane z zaawansowanym wiekiem, bo nasze zdrowie i samopoczucie, bez względu na zewnętrzne perspektywy, w dużej mierze zależy od nas samych.
Za oknami pojawiają się oznaki nadchodzącej zimy – ochłodzenie, plucha, pierwsze przymrozki. A wraz z nimi rosną szanse na to, że nasza odporność może nie poradzić sobie z bakteriami i wirusami. Wtedy na pomoc przychodzi dieta. Jak prawidłowo się odżywiać, aby wzmocnić naszą odporność i uniknąć przeziębienia? Jakie są fakty i mity związane z odżywianiem, podczas choroby?