Liczba wyników: 3037
Od czasu do czasu powraca pytanie o możliwy związek używania telefonów komórkowych z rozwojem raka mózgu. W nowym brytyjskim badaniu ponownie przeanalizowano ewentualne oddziaływanie tych urządzeń na rozwój guzów.
Osoby starsze radzą sobie równie dobrze jak młodsze w testach wzrokowej pamięci krótkotrwałej. Co ciekawe jednak, seniorzy używają innych obszarów mózgu niż ludzi młodsi.Starszy mózg też uczy się „nowych sztuczek"
Osoby zażywające niektóre leki obniżające poziom cukru we krwi miały mniej amyloidu w mózgu, wskaźnika choroby Alzheimera, w porównaniu zarówno z diabetykami nie przyjmującymi tych leków, jak i osobami bez cukrzycy.
Osoby stosujące dietę bogatą w zdrową żywność pochodzenia roślinnego i zawierającą ograniczone ilości mniej zdrowych produktów roślinnych, mogą zmniejszyć ryzyko udaru mózgu w porównaniu z osobami stosującymi diety o niższej jakości.
Jedzenie tłustych potraw w dniach poprzedzających operację może wywołać wzmożoną reakcję zapalną w mózgu, która u osób starszych na kilka tygodni zakłóca funkcje poznawcze związane z pamięcią. Młodsi też mogą mieć podobne problemy.
Spożywanie w dużych ilościach produktów z przetworzonych ziaren, takich jak rogaliki, drożdżówki czy biały chleb, wiąże się z wyższym ryzykiem wystąpienia poważnych chorób układu krążenia, w tym udaru mózgu, a także przedwczesnej śmierci.
Jaką można dać odpowiedź na pytanie: czy jesteśmy gotowi na technologiczną rewolucję? Książka szwedzkiego psychiatry i autora wieloletnich badań nad internetem odkrywa tajemnice mózgu w zderzeniu z nowymi technologiami i daje konkretne wskazówki.
Od kilku lat wiadomo, że wielojęzyczność może poprawiać zdrowie mózgu. Teraz skupiono się na wpływie znajomości języków obcych na ryzyko choroby Alzheimera oraz łagodnych zaburzeń poznawczych. Wniosek jest jeden: warto stać się poliglotą.
Wraz z wiekiem kobiety stają się bardziej narażone na choroby serca i udar mózgu. Szczególne zagrożenie dotyczy pań po menopauzie. Odpowiednia dieta i trochę ruchu pomoże ochronić się przed wspomnianymi problemami zdrowotnymi.
Witamina B6 jest ważna dla metabolizmu mózgu. Niski jej poziom wiąże się z zaburzeniami pamięci i zdolności uczenia się, nastrojem depresyjnym, a nawet depresją. U osób starszych niedobór witaminy B6 ma związek z utratą pamięci i demencją.