Liczba wyników: 962
Warzywa i owoce zawierają cenne składniki pokarmowe: witaminy, minerały, antyoksydanty oraz błonnik. Organizm nie potrafi magazynować niektórych z tych substancji, dlatego dla dobrego ich wykorzystania powinniśmy spożywać niewielkie ilości warzyw i owoców wielokrotnie w ciągu dnia. Ważna jest także ich różnorodność i odpowiednie proporcje. I choć Polacy coraz częściej włączają te produkty do swojego menu, to wciąż jednak są to niewystarczające ilości.
Opadające powieki to problem nie tylko estetyczny, ale i zdrowotny. Ptoza, bo tak inaczej nazywamy tą przypadłość, dotyka głównie osoby starsze, choć nie tylko. O tym, skąd się bierze, jak sobie z nią radzić i leczyć, mówi specjalista chirurgii plastycznej.
Twój język jest obrzęknięty, zaczerwieniony i bolesny? Może być wiele przyczyn problemu, począwszy od złej higieny jamy ustnej na chorobach autoimmunologicznych kończąc. Ten mały, zwinny mięsień wbrew pozorom pełni kluczową rolę – pozwala Ci właściwie jeść, odróżniać smaki czy mówić. Nie zaniedbuj go!
Szacuje się, że w ciągu roku około 30 proc. osób powyżej 65. r.ż. i aż 40 proc. powyżej 80. r.ż., mieszkających we własnych domach doświadcza upadku. Wbrew pozorom na upadki osób starszych nie składają się wyłącznie obniżona sprawność organizmu oraz niezabezpieczone powierzchnie. Przyczynami niebezpiecznych sytuacji są także choroby o przebiegu przewlekłym i ostrym, spożywane pokarmy, a także skutki uboczne stosowanych leków.
Zima to szczególny czas dla naszego organizmu. Przede wszystkim dla skóry twarzy, która w największym stopniu narażona jest na bezpośredni kontakt z niesprzyjającymi czynnikami zewnętrznymi. Wiatr, mróz, śnieg, a w ogrzewanych pomieszczeniach suche i ciepłe powietrze powodują, że cera przybiera szary odcień, staje się przesuszona i mało elastyczna.
Katar, kaszel, osłabienie organizmu, złe samopoczucie i gorączka to polskie synonimy jesieni… Jak skutecznie zadbać o odporność w okresie wzmożonej podatności na przeziębienie? Odpowiedź jest prosta. Postaw na miechunkę peruwiańską!
Wiosną i latem, gdy przypada pełnia sezonu na wszelkie warzywa i owoce, znacznie łatwiej jest przygotować aromatyczny i apetyczny obiad. Jednak, gdy tylko drzewa zaczną przybierać bajeczne kolory, a chodniki pokryją się kasztanami, kreatywne gotowanie przysparzać może nieco większych problemów. Jak z całorocznych i prostych w smaku warzyw przygotować danie, którego nie powstydziłby się prawdziwy szef kuchni? Odpowiedzią są świeże zioła, które bez przeszkód uprawiać możemy w domu, przez cały rok.
Obchodzony w ostatnią niedzielę września Światowy Dzień Serca to dobra okazja, aby przypomnieć, że choroby serca i układu krążenia to nadal najczęstsza przyczyna śmierci wśród Polaków. Z ich powodu każdego roku umiera ponad 150 tysięcy osób. W wielu przypadkach schorzenia te rozwijają się w wyniku nieprawidłowego stylu życia, w tym diety zawierającej m.in. zbyt dużo tłuszczów nasyconych i kwasów tłuszczowych typu trans oraz soli.
24 września obchodzimy Światowy Dzień Serca. Z tej okazji warto przypomnieć, jak istotne są nasze codzienne decyzje i styl życia w ochronie zdrowia tego ważnego organu. Nadwaga i otyłość sprzyjają rozwojowi chorób układu krążenia. Zbędne kilogramy w postaci tkanki tłuszczowej obciążają serce i mogą prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem. Przedstawiamy dziesięć codziennych nawyków, które pomogą nam uchronić się przed chorobami serca.
Cukier uzależnia - zdania w tej kwestii są podzielone, chociaż nawet gdyby to nie była prawda, to trudno oprzeć się sernikowi czy, teoretycznie zdrowym, ciasteczkom zbożowym. Jednak znajdziemy go nie tylko w słodyczach, jest w zasadzie wszędzie. W pieczywie, wędlinach, ketchupie… Wg kosmetologów nasza dieta powinna zawierać go jak najmniej. Dlaczego? Zasada jest prosta: im więcej jesz cukru, tym starzej wyglądasz.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami