Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania kwas szczawiowy

Liczba wyników: 1338

  • Jak przygotować skórę do zimy? [Fot. Andrey Bandurenko - Fotolia.com]

    Jak przygotować skórę do zimy?

    2017-11-24

    Niskie i zmienne temperatury nie są łaskawe dla naszej skóry. Na jej kondycję negatywnie wpływa również mroźny wiatr czy zanieczyszczone smogiem powietrze. Możemy jednak dobrze przygotować się do tego okresu. Jak zatroszczyć się o naszą skórę jeszcze przed nadejściem zimy?

    Tagi: skórazimanawilżanie

  • Czym smarować pieczywo? [Fot. Anton84 - Fotolia.com]

    Czym smarować pieczywo?

    2017-11-22

    Możliwości w zakresie smarowania pieczywa jest wiele: tłuszcze, pasty warzywne, serki śniadaniowe. Ponad 83% Polaków deklaruje jednak, że do smarowania pieczywa wybiera produkty tłuszczowe, takie jak: masło, miękka margaryna lub miks tłuszczowy. Czy ich wybór może mieć wpływ na zdrowie?

    Tagi: masłomargarynatłuszczeżywienie

  • 4 etapy rozwoju próchnicy [Fot. Zsolt Bota Finna - Fotolia.com]

    4 etapy rozwoju próchnicy

    2017-11-22

    Próchnica nie jest wybredna, dotyka każdego, bez względu na wiek, płeć czy rasę. W Polsce zmaga się z nią 9 na 10 osób. Istnieją pewne różnice między próchnicą u dzieci, a u osób starszych, ale i tak nieleczona zawsze skutkuje jednym – bólem, a później utratą zęba. Co robić, by ją powstrzymać?

    Tagi: próchnicazębystomatologiaszkliwo

  • Jak kwasy omega-3 chronią oczy [Fot. airborne77 - Fotolia.com]

    Jak kwasy omega-3 chronią oczy

    2017-11-19

    Pamiętaj o dołączaniu produktów z kwasami omega-3 do diety. Dzięki nim ochronisz swój wzrok.

    Tagi: AMDomega-3Alzheimerchoroby sercanowotwórpapierosy

  • Dieta zdrowa czyli różnorodna [© JPC-PROD - Fotolia.com]

    Dieta zdrowa czyli różnorodna

    2017-11-17

    Eksperci zalecają aby na stołach było kolorowo, bo tylko różnorodność składników gwarantuje, że dieta będzie dostarczała wszystkich niezbędnych witamin i substancji odżywczych.

    Tagi: dietaodżywianiewarzywaowoce

  • Zioła dla zdrowia i urody [Fot. Gorilla - Fotolia.com]

    Zioła dla zdrowia i urody

    2017-11-16

    Nic tak nie wspomaga zdrowia i urody jak zioła. Te znane od czasów starożytnych rośliny były wykorzystywane przy leczeniu różnego rodzaju chorób, problemów skórnych czy bólów. Dzisiaj nadal używa się ich w medycynie klasycznej, a z ziołowych olejków i wyciągów, niezmiennie od wielu lat, korzysta przemysł kosmetyczny. Jakie są więc właściwości tych niezwykłych roślin i jak mogą nam pomoc w codziennych dolegliwościach?

    Tagi: ziołaurodarozmarynlawendatymianek

  • Czym myć twarz? Jeśli nie mydło, to co? [Fot. Maridav - Fotolia.com]

    Czym myć twarz? Jeśli nie mydło, to co?

    2017-11-15

    Skóra twarzy jest napięta, pomarszczona i przesuszona? Winą możesz obarczyć mydło. Stosowany przez nasze babcie i prababcie kosmetyk w gruncie rzeczy szkodzi naszej urodzie. Co dzieje się podczas kontaktu skóry z mydłem i jak prawidłowo pielęgnować twarz? Przeczytaj rady kosmetologa.

    Tagi: twarzmydłokosmetologiaskóra

  • Tkanka tłuszczowa grozi chorobami nawet, gdy jej nie widać [fot. chagpg - Fotolia.com]

    Tkanka tłuszczowa grozi chorobami nawet, gdy jej nie widać

    2017-11-07

    Możesz mieć nienaganną sylwetkę, ale nie oznacza to, że twój organizm w pełni cieszy się zdrowiem. Niewidoczna z zewnątrz tkanka tłuszczowa może zagrażać organom wewnętrznym.

    Tagi: tłuszczBMInadciśnieniecukrzycachoroby sercanowotworycholesterol

  • Czy obecnie chleb jest gorszy niż kiedyś? [Fot. fabiomax - Fotolia.com]

    Czy obecnie chleb jest gorszy niż kiedyś?

    2017-10-31

    Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w ciągu ostatnich lat spada spożycie pieczywa w Polsce. W przeliczeniu na osobę spożywamy go średnio 45 kilogramów rocznie, dla porównania w 1980 roku przeciętny Polak spożywał aż 100 kilogramów pieczywa w ciągu roku. Skąd taka zmiana w zachowaniach konsumentów? Czy kiedyś pieczywo rzeczywiście było lepszej jakości? Jak zmieniły się metody produkcji chleba na przestrzeni lat? Jakiego pieczywa szuka dzisiejszy konsument?

    Tagi: chlebpieczywojakośćpiekarnia

  • Gaz zamiast wiertła, czyli ozonem w próchnicę [Fot. Crystal-K - Fotolia.com]

    Gaz zamiast wiertła, czyli ozonem w próchnicę

    2017-10-24

    Wizyta u dentysty bez bólu nie jest już marzeniem. Nowa metoda usuwania próchnicy jaką jest ozonoterapia, pozwala usunąć aż 99,9% bakterii w jamie ustnej. Niezwykle silne właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze ozonu hamują rozwój próchnicy, leczą stany zapalne i zapobiegają powikłaniom po zabiegach chirurgicznych oraz z zakresu endodoncji.

    Tagi: próchnicazębystomatologiaozontlen

  • Strony: 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55