Liczba wyników: 1338
Niskie i zmienne temperatury nie są łaskawe dla naszej skóry. Na jej kondycję negatywnie wpływa również mroźny wiatr czy zanieczyszczone smogiem powietrze. Możemy jednak dobrze przygotować się do tego okresu. Jak zatroszczyć się o naszą skórę jeszcze przed nadejściem zimy?
Możliwości w zakresie smarowania pieczywa jest wiele: tłuszcze, pasty warzywne, serki śniadaniowe. Ponad 83% Polaków deklaruje jednak, że do smarowania pieczywa wybiera produkty tłuszczowe, takie jak: masło, miękka margaryna lub miks tłuszczowy. Czy ich wybór może mieć wpływ na zdrowie?
Próchnica nie jest wybredna, dotyka każdego, bez względu na wiek, płeć czy rasę. W Polsce zmaga się z nią 9 na 10 osób. Istnieją pewne różnice między próchnicą u dzieci, a u osób starszych, ale i tak nieleczona zawsze skutkuje jednym – bólem, a później utratą zęba. Co robić, by ją powstrzymać?
Pamiętaj o dołączaniu produktów z kwasami omega-3 do diety. Dzięki nim ochronisz swój wzrok.
Eksperci zalecają aby na stołach było kolorowo, bo tylko różnorodność składników gwarantuje, że dieta będzie dostarczała wszystkich niezbędnych witamin i substancji odżywczych.
Nic tak nie wspomaga zdrowia i urody jak zioła. Te znane od czasów starożytnych rośliny były wykorzystywane przy leczeniu różnego rodzaju chorób, problemów skórnych czy bólów. Dzisiaj nadal używa się ich w medycynie klasycznej, a z ziołowych olejków i wyciągów, niezmiennie od wielu lat, korzysta przemysł kosmetyczny. Jakie są więc właściwości tych niezwykłych roślin i jak mogą nam pomoc w codziennych dolegliwościach?
Skóra twarzy jest napięta, pomarszczona i przesuszona? Winą możesz obarczyć mydło. Stosowany przez nasze babcie i prababcie kosmetyk w gruncie rzeczy szkodzi naszej urodzie. Co dzieje się podczas kontaktu skóry z mydłem i jak prawidłowo pielęgnować twarz? Przeczytaj rady kosmetologa.
Możesz mieć nienaganną sylwetkę, ale nie oznacza to, że twój organizm w pełni cieszy się zdrowiem. Niewidoczna z zewnątrz tkanka tłuszczowa może zagrażać organom wewnętrznym.
Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w ciągu ostatnich lat spada spożycie pieczywa w Polsce. W przeliczeniu na osobę spożywamy go średnio 45 kilogramów rocznie, dla porównania w 1980 roku przeciętny Polak spożywał aż 100 kilogramów pieczywa w ciągu roku. Skąd taka zmiana w zachowaniach konsumentów? Czy kiedyś pieczywo rzeczywiście było lepszej jakości? Jak zmieniły się metody produkcji chleba na przestrzeni lat? Jakiego pieczywa szuka dzisiejszy konsument?
Wizyta u dentysty bez bólu nie jest już marzeniem. Nowa metoda usuwania próchnicy jaką jest ozonoterapia, pozwala usunąć aż 99,9% bakterii w jamie ustnej. Niezwykle silne właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze ozonu hamują rozwój próchnicy, leczą stany zapalne i zapobiegają powikłaniom po zabiegach chirurgicznych oraz z zakresu endodoncji.