Liczba wyników: 5548
Każdy doświadcza problemów ze skupieniem się na tym, co właśnie robi. Na przykład, możesz słuchać kogoś podczas spotkania, ale a twoje myśli właśnie kierują się w stronę planów na kolację. Badania sugerują, że 30 do 50 proc. naszych codziennych myśli dotyczy tego rodzaju „wędrówek umysłowych" i że gdy są nasilone, mogą prowadzić do różnych negatywnych skutków, takich jak gorsze wyniki w rozmaitych testach i słabsze zapamiętywanie informacji.
Naukowcy specjalizujący się w onkologii ustalili jak rekombinacja, kluczowy proces naprawy DNA (kwasu dezoksyrybonukleinowego), w trakcie którego materiał genetyczny ulega rozpadowi i jest dołączany do innego materiału genetycznego, pełni funkcję autokorekty i daje DNA szansę na nowy start. Wyniki badań opublikowane w czasopiśmie Nature mogą pomóc w pogłębieniu naszej wiedzy o podstawowej biologii nowotworów i przełożyć się na lepsze i skuteczniejsze terapie nowotworowe.
Operacje plastyczne przeprowadzano już w starożytności. „Sushruta Samhita”, starożytny tekst napisany w sanskrycie opisuje zabiegi dokonywane przez indyjskiego chirurga Samhitę, w tym te, które dziś zaliczamy do chirurgii plastycznej. Znaczące wyniki osiągnięto jednak dopiero w wieku XIX, zaś bezsprzecznie gwałtowny rozwój tej gałęzi medycyny nastąpił w ubiegłym wieku i dziś coraz więcej osób korzysta z możliwości poprawy swego ciała za pomocą skalpela.
Najnowsze badania opublikowane w Journal of Nutrition dowodzą, że orzechy włoskie mają 21 procent mniej kalorii niż dotychczas podawał Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA). Ich wyniki wykazały, że 28 gramowa porcja orzechów włoskich zawiera 146 kalorii, a nie 185, co stanowi 39 kalorii mniej niż wcześniej sądzono. Badania przeprowadził dr David J. Baer, lekarz nadzorujący z Wydziału Badań Rolnictwa USDA.
Ponad połowa chorych na cukrzycę jako sposób zapobiegania powstawaniu zespołu stopy cukrzycowej wymienia przyjmowanie leków przepisanych przez lekarza. Znacznie mniej pacjentów upatruje działań profilaktycznych w odpowiednim skracaniu paznokci czy natłuszczaniu stóp. Takie są wyniki badania „Zdrowa ONA” przeprowadzonego na zlecenie Gedeon Richter. Eksperci programu podpowiadają jakich zasad należy przestrzegać w celu zapobiegania zespołowi stopy cukrzycowej.
Wyniki badań przeprowadzonych na zlecenie firmy Janssen – Cilag przez TNS OBOP dowodzą, że dla większości Polek klimakterium to „normalna rzecz, którą trzeba przejść”, ale owo „przechodzenie” nadal budzi w nas niepokój i lęk. Obawy rosną wraz z wiekiem ankietowanych kobiet: w grupie mającej od 18 do 40 lat, lęk przed klimakterium odczuwa 38 proc. badanych, a w grupie starszej ( 41-50 lat) aż 58 proc.
Określone składniki jedzenia są pomocne w zapobieganiu rozwojowi cukrzycy. Eksperci z DietDoc wskazują, że niektóre składniki diety mogą pomóc w uchronieniu się przed tą chorobą. W wykładzie pt. „Dietetyczne czynniki zapobiegania cukrzycy" (Dietary Factors for the Prevention of Diabetes Mellitus) prof. Renée Blaauw z Universiteit van Stellenbosch przedstawiła wyniki dotyczące wpływu określonych produktów i/lub elementów diety na rozwój cukrzycy.
Choroby to nie jedyna rzecz, która może być zakaźna - jest jeszcze ziewanie. Podczas gdy większość z nas od dawna dostrzegała to zjawisko, po części z powodu padania jego "ofiarą", to nikomu nie udało się wyjaśnić naukowo tej zagadki... do tej pory. Naukowcy z Włoch przedstawili pierwszy dowód behawioralny na to, że ziewanie to szybko i często pojawiające się zjawisko wśród osób bliskich sobie emocjonalnie, takich jak przyjaciele czy członkowie rodziny. Wyniki ich badań zostały opublikowane w czasopiśmie PLoS ONE.
Spożycie kwasów Omega-3 pochodzących ze źródeł roślinnych, takich jak orzechy włoskie, ma pozytywne działanie na redukcję przyczyn śmiertelności. Dodatkowo, kwasy Omega-3 z tłustych ryb zmniejszają ryzyko zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych. Lepsze rezultaty obserwuje się w przypadku diety zawierającej oba te rodzaje kwasów Omega-3, tworzących efekt synergii. Wyniki nowego badania zostały ostatnio opublikowane w Journal of the American Heart Association.
Zapytani, co najbardziej kojarzy nam się z Francją, wielu z nas najprawdopodobniej odpowie moda, sery i oczywiście... wino. Wyniki nowych badań wskazują jednak, że zamiłowanie Francuzów do wina może tracić na wyrazistości, bowiem coraz większa liczba mieszkańców Francji przestaje się identyfikować z trunkiem spopularyzowanym przez greckiego boga Dionizosa. Odkrycia zaprezentowane w czasopiśmie International Journal of Entrepreneurship and Small Business wskazują na ostateczny zanik przekazywania tradycji francuskich win kolejnym pokoleniom.