Liczba wyników: 1465
Ludzie na całym świecie jedzą coraz więcej ryb i owoców morza. I chociaż coraz częściej pojawiają się w menu Polaków, to wciąż jemy ich znacznie mniej niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia. Jak pokazują badania, korzyści płynących ze spożycia ryb jest wiele – są m.in. źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poprawiają zdolności intelektualne, chronią nasze stawy i kości, a nawet zwiększają płodność! Mają też dobroczynny wpływ na pracę układu krwionośnego i wzmacniają naszą odporność, której potrzebujemy szczególnie teraz, w okresie jesienno–zimowym.
Choroby serca pozostają główną przyczyną przedwczesnej śmierci na całym świecie. I pomimo tego, że na ich rozwój istotny wpływ mają czynniki genetyczne, równie silnie na ich powstrzymanie oddziałuje określony styl życia - aby zmniejszyć prawdopodobieństwo tych dolegliwości, niezbędna jest aktywność fizyczna.
Już w najbliższy czwartek, 18 października, obchodzony będzie Światowy Dzień Menopauzy. Mimo, że klimakterium to naturalny i nieunikniony etap w życiu każdej kobiety, często postrzegany jest jako wstydliwy i problematyczny temat. Czy słusznie? Czym zatem jest okres przekwitania i jak możemy sobie z nim radzić?
Przerywany post może pomóc w odwróceniu cukrzycy typu 2, wskazują medycy z Uniwersytetu w Toronto.
Dynia jest zdecydowanie prawdziwą królową spośród jesiennych warzyw. Jej właściwości zdrowotne były doceniane już przez Indian. Przy bardzo wysokiej wartości odżywczej, cechuje się niską kalorycznością, dlatego doskonale sprawdza się w diecie dla sportowców. Jest chętnie używana jako dodatek między innymi do koktajli, ciast, placuszków, ale także w pojedynkę stanowi świetne danie upieczona w piekarniku lub jako rozgrzewający krem.
Czy w tym roku zdarzyło Ci się całkowicie zapomnieć o urlopie lub nie wziąć wystarczająco długiego wolnego w lecie? Lepiej zmień swoje plany na nadchodzące miesiące i na cały przyszły rok. Jak wynika z rezultatów trwającego czterdzieści lat badania, kilka tygodni urlopu każdego roku może wpłynąć na przedłużenie życia.
Idź na dłuższy spacer. Zrób to, zwłaszcza gdy przez cały tydzień siedzisz w pracy za biurkiem, a w domu przed telewizorem. Wprowadź spacery do planu swoich zajęć – spaceruj 3-4 razy w tygodniu przez minimum godzinę. Jeśli od miesięcy czy lat żyjesz „na siedząco” i zastanawiasz się, kiedy zacząć się ruszać, zrób to 30 września, w Światowy Dzień Serca.
Ciecierzyca to roślina strączkowa, niezwykle popularna w kuchni bliskowschodniej. Jest podstawą uwielbianego przez mieszkańców tego regionu hummusu czy falafla. Coraz większe uznanie zdobywa także w naszym kraju. Zobacz, dlaczego warto włączyć ją do codziennego menu, oraz w jaki sposób przygotować proste dania z jej dodatkiem.
W Polsce każdego dnia około 300 osób ma zawał serca. W dzisiejszych czasach jest on jedną z najczęstszych przyczyn przedwczesnej śmierci wśród osób starszych. Nie zawsze jego symptomem jest jednak ostry ból w klatce piersiowej. Zawał może objawiać się dolegliwościami, które wcale nie kojarzą się z atakiem sercowym. Jak zatem go rozpoznać?
W ostatnim czasie dieta niskowęglowodanowa zyskała popularność jako skuteczny sposób na utratę wagi oraz zachowanie efektów odchudzania. Okazuje się jednak, że takie jej skutki nie muszą oznaczać jednocześnie pozytywnego wpływu na zdrowie w dłuższej perspektywie.