Liczba wyników: 1343
Sery nie są „ulubieńcami" dietetyków, często uważa się je za zbyt tłuste i zagrażające układowi krążenia. Teraz ustalono jednak, że ci, którzy codziennie sięgają po te produkty, wykazują niższe ryzyko chorób serca czy udaru niż osoby ich unikające.
Przy pierwszych objawach przeziębienia, gdy czujemy się niewyraźnie jak pan czy pani z reklamy telewizyjnej, zwykle brakuje nam czasu na wizytę lekarską. Tłumacząc się pracą, domem i innymi obowiązkami, przeszukujemy domową apteczkę w nadziei znalezienia cudownego środka, który szybko postawi nas na nogi. W akcie desperacji kierujemy się ku aptece, gdzie zaopatrujemy się popularne mieszanki na przeziębienie.
Zmaga się z nią jeden na dziesięciu Polaków, a na świecie dotyczy aż 300 milionów osób. Astma. Podczas, gdy udaje im się pokonać objawy takie jak duszność, męczący kaszel i świszczący oddech, mogą stać się ofiarami innej choroby – próchnicy.
Warzywa i owoce są źródłem wielu witamin i minerałów, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a w konsekwencji – do lepszego samopoczucia. W jaki sposób? Nasza dieta bezpośrednio wpływa na pracę jelit, a zgromadzonym w nich bakteriom służą tzw. prebiotyki, zawarte głównie w świeżych warzywach i owocach. Warto zatem jeść je codziennie w odpowiedniej ilości.
Rozszerzone pory to zmora wielu kobiet, a także niejednego mężczyzny. Najczęściej są cechą dziedziczną, więc nie mamy wpływu na ich powstawanie. Co innego, jeśli chodzi o możliwości radzenia sobie z problemem – w tej kwestii mamy dziś na szczęście coraz bardziej skuteczne metody.
Niskie i zmienne temperatury nie są łaskawe dla naszej skóry. Na jej kondycję negatywnie wpływa również mroźny wiatr czy zanieczyszczone smogiem powietrze. Możemy jednak dobrze przygotować się do tego okresu. Jak zatroszczyć się o naszą skórę jeszcze przed nadejściem zimy?
Możliwości w zakresie smarowania pieczywa jest wiele: tłuszcze, pasty warzywne, serki śniadaniowe. Ponad 83% Polaków deklaruje jednak, że do smarowania pieczywa wybiera produkty tłuszczowe, takie jak: masło, miękka margaryna lub miks tłuszczowy. Czy ich wybór może mieć wpływ na zdrowie?
Próchnica nie jest wybredna, dotyka każdego, bez względu na wiek, płeć czy rasę. W Polsce zmaga się z nią 9 na 10 osób. Istnieją pewne różnice między próchnicą u dzieci, a u osób starszych, ale i tak nieleczona zawsze skutkuje jednym – bólem, a później utratą zęba. Co robić, by ją powstrzymać?
Pamiętaj o dołączaniu produktów z kwasami omega-3 do diety. Dzięki nim ochronisz swój wzrok.
Eksperci zalecają aby na stołach było kolorowo, bo tylko różnorodność składników gwarantuje, że dieta będzie dostarczała wszystkich niezbędnych witamin i substancji odżywczych.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia