Liczba wyników: 12285
Trudno przecenić dietę, jeśli chodzi o jej wpływ na nasz organizm. Zarówno zdrowie, jak i nasz wygląd w dużej mierze zależą od tego, co jemy. Jeśli chcesz ograniczyć widoczność zmarszczek, na stałe umieść w swojej diecie tych pięć produktów.
Badacze z Michigan State University odkryli, że osłabienie węchu miało związek z prawie 50 proc. wyższym ryzykiem śmierci w ciągu kolejnej dekady w przypadku osób w wieku powyżej 70 lat.
Właściciele zwierząt bardzo przeżywają ich śmierć i jest to szczególnie trudna żałoba, ponieważ często przemilczana przed rodziną czy przyjaciółmi w obawie przed jej negatywnymi ocenami.
W Polsce mamy około 1500–2500 osób z astmą ciężką, które powinny być leczone nowoczesną terapią biologiczną. Tymczasem programami lekowymi, które umożliwiają dostęp do takiej terapii, objętych jest około 600 pacjentów – mówi dr. hab. n. med. Maciej Kupczyk, prof. nadzw. Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, z Kliniki Chorób Wewnętrznych, Astmy i Alergii, prezydent elekt Polskiego Towarzystwa Alergologicznego.
Jeśli nie sypiasz odpowiednio długo, masz większy apetyt na niezdrowe, np. słodkie przekąski.
Bób św. Ignacego to suplement wytwarzany ze Strychnos ignatii, czyli drzewa z rodziny Loganiaceae, pochodzącego z Filipin i niektórych części Chin. Roślina została po raz pierwszy opisana przez czeskiego jezuitę pracującego na Filipinach, brata Georga Kamela, który nazwał jej owoc bobem św. Ignacego (od założyciela zakonu Ignacego Loyoli).
Jeśli masz duże poczucie odpowiedzialności, cechuje cię też znacznie większe ryzyko zmagania się z odczuwaniem niepokoju i stresu, mówią uczeni z Uniwersytetu Środkowej Florydy oraz Uniwersytetu w Hiroszimie.
Astma jest chorobą o wielu twarzach. Może występować sporadycznie, ale może też mieć postać pośrednią czy ciężką. Do każdej z nich mamy przypisane odpowiednie, coraz bardziej zindywidualizowane i nowoczesne leczenie. Astma skutecznie leczona nie powinna sprawiać pacjentowi żadnych problemów – mówi prof. dr hab. n. med. Marek Kulus, prezydent Polskiego Towarzystwa Alergologicznego, kierownik Kliniki Pneumonologii i Alergologii Wieku Dziecięcego WUM.
Coraz więcej Polaków umiera na nowotwory, a Polska wciąż znajduje się na szarym końcu Europy jeśli chodzi o statystyki w tej kwestii. Równocześnie, w ciągu ostatnich dwudziestu lat spadła liczba odnotowanych zgonów z przyczyn sercowo-naczyniowych. O kosztach, jakie dla polskiej gospodarki wytwarzają przedwczesne zgony, mówi ekspert ds. ochrony zdrowia, doktor Jakub Gierczyński.
Kondycja wątroby decyduje o tym, ile mamy energii, ile ważymy, jak się czujemy – ale nie tylko. Narząd ten chroni nas przed toksynami i wytwarza życiodajne związki. Zbliżająca się majówka skłania do pytań – co jeść, czego unikać, aby utrzymać ten narząd w dobrym zdrowiu. O tych kwestiach mówi hepatolog Jan Gietka z Poradni Chorób Wątroby.
Wysokoprzetworzone produkty sprzyjają udarom i problemom z pamięcią