Liczba wyników: 14497
Wystarczy dodać garść migdałów - już coś tak prostego poprawia dietę.
Powszechnie wiadomo, że małżonkowie, którzy krzyczą na siebie i się wyzywają, cechują się wyższym ryzykiem rozwodu. Jednak nowe badanie przeprowadzone na University of Michigan pokazuje, że inne wzorce konfliktów też oznaczają wyższe zagrożenie rozstaniem.
Na Uniwersytecie Alabamy wykazano u seniorów poprawę składu ciała, dystrybucji tłuszczu i zdrowia metabolicznego w odpowiedzi na ośmiotygodniową dietę o bardzo niskiej zawartości węglowodanów.
Różne czynniki fizyczne i emocjonalne mogą wpływać na naszą zdolność do zapamiętywania informacji przez całe życie. Okazuje się, że pewną rolę wśród nich odgrywa optymizm - wspomaga pamięć.
Złamanie kości powoduje utratę gęstości tkanki kostnej w całym ciele, nie tylko w pobliżu miejsca złamania, ostrzegają lekarze.
Starsze kobiety, które jedzą więcej warzyw, cechują się zdrowszymi tętnicami szyjnymi.
Osoby starsze w zamożnych krajach spożywają średnio więcej alkoholu niż ich rówieśnicy z krajów o średnich dochodach. Zwykle starzenie się sprzyja ograniczeniu ilości wypijanego alkoholu, ale następuje ono w różnym tempie i na różnym poziomie.
Jagody mogą znacznie zmniejszyć gromadzenie się cholesterolu LDL (lipoprotein o niskiej gęstości), który przyczynia się do chorób serca, udaru i miażdżycy tętnic.
Niskie poziomy witaminy K mają związek ze zwiększonym ryzykiem ograniczenia mobilności i niepełnosprawności u osób starszych, mówią badacze z Uniwersytetu Tufts.
W czasach pandemii COVID-19 wielu ludzi marzy o jak najszybszym powrocie do normalności, która obejmuje też możliwość podróżowania. Okazuje się, że wycieczki to istotny element życia, teraz uczeni odkryli, że zwiększają one poczucie szczęścia.