Liczba wyników: 13648
O kawie napisano bardzo wiele dobrego. Ogólnie rzecz ujmując, jej silne właściwości przeciwutleniające sprawiają, że może chronić nas przed różnymi chorobami. Okazuje się jednak, że w przypadku zaburzeń emocjonalnych nie jest polecana.
Jedzenie jest tak rutynową czynnością, że często mechanicznie sięgamy po dany posiłek, czy wybieramy jedzenie, które kiedyś nam zasmakowało. Taki sposób odżywiania się może nam jednak nie służyć. Oto, jak dokonywać bardziej świadomych wyborów dietetycznych.
Słodkie, soczyste mandarynki to świetny zdrowy deser. Teraz jest kolejny powód, by po nie sięgać - mają właściwości ochronne przed chorobami serca i cukrzycą. Pomagają też uniknąć otyłości.
Jak wynika z nowych zaleceń Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (American Heart Association, AHA), diabetycy szczególnie powinni kontrolować poziom cholesterolu.
Szacuje się, że w ubiegłym roku 820 milionów ludzi nie miało dostatecznej ilości jedzenia, podczas gdy rok wcześniej z tym problemem zmagało się 811 milionów. Problem głodu się pogłębia, pisze Światowa Organizaccja Zdrowia.
Dieta pełna produktów zwiększających stany zapalne oznacza istotne zagrożenie rakiem jelita grubego. Inne nowotwory, np. rak piersi, także mogą być częstsze z powodu takiego odżywiania się.
Jeśli szukasz nowego hobby, zastanów się na tańcem. To świetny sposób na spędzanie wolnego czasu. Może dać dużo radości, pozwala poznawać nowych ludzi i znacząco poprawia stan zdrowia.
Choroby płuc zwiększają ryzyko oteoporozy i złamań, ostrzegają brytyjscy uczeni.
Ponownie trzeba się będzie zmierzyć z wysokimi temperaturami. Gdy słupek rtęci wzrasta, trzeba zachować szczególną czujność, by się nie odwodnić.
Wraz z upływem czasu nasze zmysły moga ulec „przytępieniu". W starszym wieku częściej powtarza się „słucham?" i powszechna jest konieczność noszenia okularów, jeśli jednak takie zaburzenia pojawiają się w podobnym czasie, mogą oznaczać większe zagrożenie demencją.
Stanie nie jest zdrowsze niż siedzenie – jak zmniejszyć ryzyko chorób serca