Liczba wyników: 12768
Nadmierna masa ciała i zbyt obszerna talia w dojrzałym wieku może oznaczać szybsze starzenie się mózgu. Badacze University of Miami in Florida odkryli, że nadwaga ma związek ze zmianami struktury kory mózgowej charakterystycznymi dla starzenia się mózgu.
Jedzenie ma wpływ i naszą wagę, i samopoczucie. Może też oddziaływać na poziom pożądania. Nowe hiszpańskie badania pokazują, że orzechy mogą poprawić libido.
Mówi się, że dzieci mogą przyprawiać o ból głowy i sprawić, że szybciej się osiwieje, najwyraźniej jednak coś przeciwnego wskazują dowody naukowe - okazuje się, że kobiety, które posiadają więcej potomstwa, wolniej się starzeją.
Badania pokazały, że istnieje związek pomiędzy jedzeniem papryczek chili i wyższym ryzykiem osłabienia poznawczego.
Diabetycy są bardziej narażeni na udar niż osoby wolne od cukrzycy. Im dłużej zaś choroba trwa, tym ryzyko tego zdarzenia jest wyższe.
Jedzenie jest tak rutynową czynnością, że często mechanicznie sięgamy po dany posiłek, czy wybieramy jedzenie, które kiedyś nam zasmakowało. Taki sposób odżywiania się może nam jednak nie służyć. Oto, jak dokonywać bardziej świadomych wyborów dietetycznych.
Jak wynika z nowych zaleceń Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (American Heart Association, AHA), diabetycy szczególnie powinni kontrolować poziom cholesterolu.
Wraz z upływem czasu nasze zmysły moga ulec „przytępieniu". W starszym wieku częściej powtarza się „słucham?" i powszechna jest konieczność noszenia okularów, jeśli jednak takie zaburzenia pojawiają się w podobnym czasie, mogą oznaczać większe zagrożenie demencją.
Medycy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles zadali pytanie o związek między czasem leczenia a wynikiem leczenia w przypadku ostrego udaru niedokrwiennego (acute ischemic stroke, AIS).
Mężczyźni, którzy w średnim wieku dbają o odpowiednią sprawność serca i płuc, mają niższe ryzyko rozwoju przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP) w starszych latach.