Liczba wyników: 12284
Nowy globalny raport Gallup Global Emotions Report, który objął ponad 140 krajów, pokazuje, że negatywne emocje stają się coraz powszechniejsze - wzrasta liczba ludzi, którzy odczuwają smutek i gniew.
Znadujące się w soi białko może zmniejszyć poziom tzw. „złego cholesterolu" we krwi.
Współczesny przemysł spożywczy stosuje dziesiątki różnych dodatków do żywności, nie wszystkie są jednak całkowicie bezpieczne dla zdrowia. Teraz australijscy uczeni „wzięli pod lupę" dwutlenek tytanu oznaczony jako E171.
Ponad połowa pacjentów chorych na reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) stosuje się do zaleceń reumatologa w stopniu mniejszym niż 80 proc. Nieprzestrzeganie wytycznych terapii to aktualnie jedno z największych wyzwań medycyny dotyczące wszystkich chorób przewlekłych. Przyczyny takiego postępowania mogą leżeć w jakości komunikacji pomiędzy lekarzem i pacjentem. Eksperci zajmujący się relacją terapeutyczną apelują, by obie jej strony wzięły za nią odpowiedzialność. Otwarta rozmowa o chorobie i przebiegu terapii jest kluczowa dla uzyskania maksymalnych efektów leczenia. Jest też jednym ze sposobów na zapobieganie poważnym konsekwencjom nieprawidłowo leczonego RZS.
Coraz cieplejsze dni przybliżają nas do lata. Z jednej strony, coraz więcej jest pięknych i słonecznych chwil, które dają nam energię do działania, z drugiej jednak, dopiero co budzimy się z zimowego lenistwa szczególnie po tak zimnej majówce. Niejednokrotnie, podejmując się wyzwania odchudzania czy nawet zmiany nawyków żywieniowych na zdrowsze, zwiększając przy tym aktywność fizyczną, popełniamy najczęstszy błąd żywieniowy. Drastycznie ograniczone porcje czy eliminacja wybranych produktów spożywczych, w tym szczególnie tłuszczów, na dłuższą metę są nieracjonalne i mogą przyczynić się do wystąpienia niedoborów żywieniowych.
Wiosna w pełni i chociaż pogoda najwyraźniej jeszcze nie zawsze o tym wie, przynosząc deszcz i chłód. Coraz częściej jednak mamy naprawdę słoneczne dni. Żeby się nimi bezpiecznie cieszyć, trzeba używać kremu ochronnego.
Dla wielu ludzi poranna filiżanka kawy jest niezbywalnym punktem dnia. I susznie, mówią uczeni, bo to zdrowy, wypełniony przeciwutleniaczami napój. W nadmiarze jednak szkodzi, a ponieważ staje się elementem całodziennego menu i wypijamy go w znacznych ilościach, może zagrażać zdrowiu.
W tym roku pogoda nas nie rozpieszcza. Nic dziwnego, że stęskniliśmy się za słońcem i po długiej jego nieobecności chętniej kierujemy ku niemu twarze. Niestety jednocześnie zapominamy o odpowiedniej ochronie stęsknionej za słońcem skóry. Zdarza się, że efektem takich zaniedbań jest reakcja uczuleniowa bądź poparzenie słoneczne. Jak rozpoznać i zaradzić tym problemom, podpowiada mgr farmacji Ewa Kłosowska z wrocławskiej Apteki Medicover.
Dla wielu z nas jest synonimem Prowansji - krainy w południowo-wschodniej części Francji nad Morzem Śródziemnym. Lawendowe, fioletowe pola rozciągające się pośród wzgórz i miasteczek to nie tylko wrażenie estetyczne, ale przede wszystkim aromatyczne. Lawendę kochamy przede wszystkim za jej zapach. Znali ją już Rzymianie, którzy używali lawendy do prania i kąpieli. Zapewne z tego powodu słowo "lawenda" ma swoją etymologię w łacińskim "lavare", co oznacza "myć" lub "prać". Poznajmy jej wszechstronne właściwości.
Gotowane buraczki, kotlet mielony i ziemniaki to jeden z najpopularnniejszych obiadów na naszych stołach. Szczególnie pierwszy jego składnik jest wyjątkowo wartościowy - buraki są bogate w związki, które pomagają zachować zdrowie i mają silne właściwości przeciwstarzeniowe.