Liczba wyników: 4540
Aby zdrowo schudnąć nie wystarczy po prostu mniej jeść. Równie ważna jest aktywność fizyczna - podkreślają naukowcy. Utrata masy ciała wyłączni w wyniku dostarczania organizmowi mniejszej ilości kalorii może być bezpośrednio związane z redukcją gęstości kości - wskazują najnowsze badania opublikowane w ostatnim numerze magazynu "Archives of Internal Medicine".
Ilość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w organizmie maleje z powodu nieprawidłowej diety, chorób i procesu starzenia się. Tymczasem olej z wiesiołka jest unikalnym źródłem wspomnianych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu gamma-linolenowego (GLA).
Anna Dymna ma na swoim koncie ogrom ról teatralnych i filmowych, najpopularniejsze polskie filmy i seriale nie mogły obyć się bez jej udziału, wciąż jest aktywna zawodowo, ale jedna z głównych ról, w jakich obecnie występuje, to prowadzenie akcji charytatywnych mających na celu niesienie pomocy osobom niepełnosprawnym oraz ich integrację ze społeczeństwem.
Otyłość to przewlekła choroba cywilizacyjna XXI wieku. Zwykle jest ona spowodowana dostarczeniem do organizmu zbyt dużej ilości kalorii zawartych w pokarmach, w stosunku do jego potrzeb.
Co czwarta kobieta cierpi na dolegliwości związane z infekcjami dróg moczowych. Występują one u kobiet blisko ośmiokrotnie częściej niż u mężczyzn. Na szczęście współczesna medycyna potrafi sobie poradzić z tą przypadłością.
Naukowcy z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, którzy pracują pod kierunkiem profesora Michała Komoszyńskiego odkryli, że apiraza - enzym który zawarty jest m.in. w ziemniakach - skutecznie przeciwdziała zawałom serca oraz udarom mózgu. Badacze poszukują teraz metody, która pozwoliłaby wykorzystać enzym jako lek - pisze "Gazeta Pomorska".
W październiku 2006 roku minęła 150. rocznica ogłoszenia przez Rudolfa Virchowa doktryny dotyczącej powstawania zakrzepów żylnych i zatoru tętnicy płucnej – zwanej triadą Virchowa. Z tej okazji Polska Fundacja do Walki z Zakrzepicą „Thrombosis” współpracując z firmami farmaceutycznymi zainaugurowała kampanię edukacyjną. Podczas cyklu wykładów i konferencji omówione zostały najważniejsze zagadnienia związane z powikłaniami zakrzepowo-zatorowymi oraz metodami profilaktyki i leczenia.
Szybki styl życia, zanieczyszczone środowisko, uwarunkowania genetyczne oraz wpływ innych czynników sprawia, że coraz trudniej jest dbać o urodę. Poniżej przedstawiamy katalog substancji, które pomogą zachować piękne, lśniące włosy, zdrową cerę i mocne paznokcie.
Przygotowując wigilijną kapustę czy świąteczne ciasta często sięgamy po różnego rodzaju przyprawy. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pachnący proszek czy ziarenka dają nie tylko wspaniały zapach i smak przygotowywanym potrawom, ale mają także dobroczynny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Większość przypraw zawiera olejki eteryczne i garbniki, które hamują rozwój szkodliwych mikroorganizmów i bakterii i mają działanie przeciwzapalne. Oprócz tego znajdziemy w nich glikozydy działające łagodząco na górne drogi oddechowe i regulujące pracę serca, a także kwasy organiczne i gorycze wpływające korzystnie na procesy trawienne.
Swoje dobroczynne działanie Lactobacillus plantarum spowodowane jest tym, iż regulując pracę przewodu pokarmowego, przeciwdziałają zmianom w składzie mikroflory bakteryjnej chroniąc go przed drożdżycami i grzybicami.