Liczba wyników: 5597
... stanowi to zagrożenie dla właściwej diety i często prowadzi do przejadania się. Jeśli sięga się po przekąski z powodu kompulsywnej chęci sprawienia sobie przyjemności lub traktuje posiłek jako swoistą nagrodę, łatwo jest doprowadzić do sytuacji przejadania się.
Badania zarówno "mieszczuchów", jak i "wieśniaków" pokazały, że mieszkanie na obszarach zurbanizowanych zwiększa niemal dwukrotnie w stosunku do życia na wsi prawdopodobieństwo zapadnięcia na zwapnienie tętnic wieńcowych (CAC), które to schorzenie może doprowadzić do choroby serca.
Unikanie ekspozycji na słońce może nie wystarczyć, by uniknąć ryzyka zachorowania na raka skóry, jeśli cierpi się na nadciśnienie.
Spożywanie pokarmów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 może chronić przed chorobą Alzheimera, wynika z nowych badań. W testach wzięło udział 1200 wolnych od demencji osób po 65 roku życia. Wszyscy przeszli badania krwi w celu sprawdzenia poziomu kluczowego w chorobie Alzheimera białka. Wcześniej podali uczonym dokładne informacje na temat swojej diety.
Badania na zwierzętach wykazały, że permanentny stres, ciągły niepokój i nerwowość sprzyjają rozwojowi nowotworów. Naukowcy odkryli, że myszy z objawami lęku mają wyższe ryzyko zachorowania na raka niż spokojniejsze gryzonie. Podobny efekt ciągłego zestresowania i strachu może dotyczyć także ludzi.
Współczesne tempo życia, stres, przemęczenie i niezdrowa dieta oraz zanieczyszczenie środowiska to czynniki, które zdecydowanie są wrogami organizmu. Dodatkowo lekceważymy objawy wielu chorób składając je na karb przejściowego osłabienia. Tymczasem gorsze samopoczucie może okazać się pierwszym sygnałem, że w organizmie powstały zbyt duże obciążeni. Tak właśnie jest z arytmią serca - jej lekceważenie jest jak stąpanie po linie nad przepaścią bez zabezpieczenia - bardzo ryzykowne.
Większość ludzi przez całe życie ustala sobie rożne cele i stara się do nich dążyć. Co się jednak dzieje, gdy niezależne od nas sytuacje sprawiają, że cele te stają się nieosiągalne? Czasem warto „sobie odpuścić" i dostosować aspiracje do zmieniających się warunków życiowych.
Rodzice od dawna starają się przekonywać dzieci do jedzenia warzyw, obiecując lepszy wzrok, ale czy prawdziwe jest to wiekowe porzekadło? Odpowiedzi na to pytanie postanowił udzielić irlandzki naukowiec, który właśnie otrzymał wsparcie ze środków Europejskiej Rady ds. Badań Naukowych (ERBN).
Sód pomaga ciału zachować równowagę wodną i ph. Ponadto umożliwia ścianom komórkowym pobierać substancje odżywcze.
Nawilżać, chronić przed czynnikami zewnętrznymi i zapobiegać starzeniu - to przepis na piękną skórę według Arkany. Nowa polska marka kosmetyczna zadebiutowała na rynku linią kosmetyków z kompleksem aminokwasów oraz terapią mikroigłową.
Oczekiwana długość życia wzrasta dziś znacznie słabiej niż kilka dekad temu