Liczba wyników: 5731
Z badań wynika, że czekolada może być pomocna w zapobieganiu m. in. chorobom serca. Teraz uczeni odkryli jeszcze więcej zdrowych właściwości flawonoli - przeciwutleniaczy znajdujących się w ziarnach kakao.
Uczeni ogłosili, że odkryli klucz do zrozumienia rozwoju męskiej łysiny. Zidentyfikowali biologiczny mechanizm odpowiadający za przerzedzanie i utratę włosów.
Ryzyko udaru mózgu lub zawału serca zwiększa się, jeśli śpi się zbyt krótko lub zbyt długo. Przeciętny człowiek spędza jedną trzecią życia śpiąc, ale uczeni uważają, że wielu z nas nie sypia odpowiedniej ilości godzin, a to ma przełożenie na problemy zdrowotne.
Osoby starsze o najwyższym stężeniu we krwi kwasów tłuszczowych omega-3, były o 30% mniej narażone na rozwój nieregularnego bicia serca w porównaniu do rówieśników z najniższym poziomem opisywanych związków we krwi.
Polacy potrzebujący pomocy finansowej najczęściej mogą liczyć na wsparcie rodziny - wynika z ankiety ING. Co druga osoba, która zadłużyła się w ostatnim czasie, pieniądze pożyczyła od najbliższych. Bezzwrotnych „pożyczek” członkom swojej rodziny udziela co trzecia osoba.
Oto zaskakujące informacje: według nowych badań osoby regularnie jedzące czekoladę, są nieco szczuplejsze niż ci, którzy unikają raczenia się tymi słodkościami.
Jeśli chodzi o utratę wagi, odpowiednio dobrane słowa przy odmawianiu czegoś smacznego mają znaczenie dla oparcia się pokusie sięgnięcia po apetyczne, ale niezdrowe produkty.
Jak informuje American Academy of Neurology, z nowych badań, że po hospitalizacji osoby starsze mogą mieć zwiększone ryzyko problemów z pamięcią i zdolnościami myślenia analitycznego.
Europejscy naukowcy dokonali ogromnego przełomu w opracowywaniu testu diagnostycznego na nowotwór złośliwy przełyku, który ma doprowadzić do postępów w diagnostyce i leczeniu tego schorzenia.
Nadmierne spożywanie alkoholu jest związane z wyższym ryzykiem dolegliwościami dolnych dróg moczowych (LUTS - lower urinary tract symptoms) u mężczyzn, wynika z południowokoreańskich badań.