Liczba wyników: 10568
Nie rezygnuj ze śniadania, nawet gdy rano się śpieszysz - pierwszy posiłek nie tylko daje energię na początek dnia i „budzi" organizm, ale też może mieć wpływ na niższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Jeśli mimo upływu lat, pilnujesz wagi i nie zyskujesz kolejnych kilogramów, masz większe sznase na ochronę przed cukrzycą.
Warzywa i owoce powinny być istotnym elementem zbilansowanej diety – co do tego wątpliwości nie mają specjaliści ds. żywienia i dietetycy w całej Europie. Wskazania odnośnie spożycia produktów z tej grupy różnią się jednak w poszczególnych państwach. Jak pokazują dane, w większości krajów Europy rekomendacje ekspertów niestety nie znajdują odzwierciedlenia w diecie mieszkańców. Czy Polacy wpisują się w ten niepokojący trend?
Jeśli regularnie ćwiczysz, możesz liczyć na niższe ryzyko depresji. Ryzyko zapadnięcia na depresję zmniejsza nawet jedna godzina aktywności fizycznej w tygodniu.
Witaminy i związki mineralne są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Podczas jednak, gdy niektóre z nich możemy z łatwością dostarczać z licznymi produktami spożywczymi, inne nie występują powszechnie w pokarmach. Tak jest w przypadku witaminy D, która ma niebagatelny wpływ na rozwój już od pierwszych dni życia.
Chorzy na niepamięć – tak mówi o osobach z demencją, Michał Zabłocki, poeta, autor piosenek m.in. w repertuarze Grzegorza Turnaua, autor wierszy o matce, znanej aktorce Alinie Janowskiej, która od kilku lat zmaga się z chorobą Alzheimera.
Po prostu bądź…, zbliż się…, bądź cierpliwy i wyrozumiały…, dbaj też o siebie…, skonsultujcie się ze specjalistą… To główne zalecenia, które Ministerstwo Zdrowia kieruje do osób z otoczenia cierpiących na depresję. Właśnie wystartowała ogólnopolska kampania „Depresja. Naucz się pomagać”.
Co trzeci Polak poniósł finansowe, społeczne lub zdrowotne negatywne konsekwencje swoich nawyków i uzależnień - wynika z badania „Uzależnienia i ich konsekwencje” wykonanego na zlecenie BIG InfoMonitor i BIK. Bez czego nie wyobrażamy sobie życia? Listę otwiera internet, kawa, rozmowy przez telefon i oglądanie seriali. Najbardziej chcielibyśmy zrezygnować z palenia papierosów, niezdrowej diety, słodyczy, alkoholu, stresującego stylu życia i rozrzutności.
Uskrzydleni pracownicy to pracownicy zadowoleni i produktywni. Są zaangażowani w kreowanie przyszłości firmy. Cechuje ich pozytywne rozgorączkowanie i praca na wysokim obrotach. Pomimo szybkiego tempa pracy wiedzą jednak, jak uniknąć wypalenia zawodowego. Dlaczego są ogromną wartością dla firmy? Jak wspierać pracowników w osiąganiu stanu „uskrzydlenia”?
Czym byłaby polska kuchnia, bez aromatycznych, intensywnych w smaku i niezastąpionych kiszonych ogórków i kapusty? Stanowią one rarytas sam w sobie, nieodłączny składnik tradycyjnych potraw, a także mogą zmienić oblicze nawet najprostszych dań. Kiszonki to również sposób na wzmocnienie odporności, która szczególnie przyda nam się na przełomie jesieni i zimy. Pierwsze z przygotowanych u schyłku lata przetworów osiągnęły już pełnię smaku, dlatego warto poznać najpyszniejsze sposoby na włączenie ich do codziennego menu.