Liczba wyników: 6582
Badania pokazują, że redukcja spożycia soli do sześciu gramów dziennie mogłaby zapobiec niemal sześciu procentom udarów. Jednak obowiązek oszczędniejszego doprawiania solą spoczywa zarówno na producentach żywności, jak i na konsumentach. Na tym właśnie polega zadanie projektu PROCURED.
Utrata słuchu wielu przypadkach prowadzi do depresji.
Marzec należy do najbardziej pracowitych miesięcy w kalendarzu ogrodnika, również amatora. Procesy przyrodnicze są nieubłagane, a z tego wynika, że nie ma wiele czasu a prac jest całkiem sporo. Jak skutecznie zadbać o glebę i trawniki, drzewa, krzewy oraz kwiaty?
Niektórzy z nas pamiętają uroczyste obchody Dnia Kobiet w zakładach pracy w PRL-u. Z tych obchodów wszystkie panie wychodziły z nowymi rajstopami i tradycyjnym goździkiem, który najczęściej także czekał na nie w domu. Goździk stał się częścią pewnego rodzaju ”obowiązkowego zestawu” na akademiach i świętach w PRL-u, stąd wiele osób znielubiło ten kwiat. Czy jego czasy minęły bezpowrotnie wraz z powoli zapominaną już epoką? Wygląda na to, że wcale nie.
Taka sama długość palca wskazującego i serdecznego związana jest z wyższym ryzykiem wystąpienia ciężkiej choroby zwyrodnieniowej stawów kolanowych.
W powszechnym przekonaniu choroby układu krążenia występują częściej u mężczyzn. W rzeczywistości jednak to panie są obarczone większym ryzykiem wystąpienia tych schorzeń. Takie opinie sprawiają, że Polki mają znacznie gorszą sytuację od mężczyzn już na etapie badań diagnostycznych. Z tego względu organizatorzy kampanii „Ciśnienie na życie” przypominają paniom w dniu ich święta, aby zbadały o swoje serca.
Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organisation, WHO) pisze, że spożywana codziennie ilość cukru powinna być zmniejszona o połowę, by można było zintensyfikować walkę z powszechnymi problemami zdrowia publicznego, takimi jak otyłość i próchnica.
Drobne zmiany mogą mieć ważne znaczenie. Przejrzyj poniższe wskazówki - warto się do nich zastosować, by mieć lepsze samopoczucie.
W diecie osoby dorosłej od 20 do 35 proc. przyjmowanych codziennie kalorii powinno pochodzić z tłuszczów. W diecie o dziennej wartości energetycznej 2000 kcal wspomniany odsetek przekłada się na minimum 44 gramów i maksimum 78 gramów tłuszczu.
28 lutego mija 33 rocznica wprowadzenia kartek na mięso i wędliny. Żyliśmy z nimi przez 8 lat - do końca lipca 1989 roku. Wyliczone możliwości nabywcze wyrobów, narzucone przez Radę Ministrów Wojciecha Jaruzelskiego, miały być podstawą równego podziału w społeczeństwie. Reglamentacja była natomiast zaczynem wielu problemów i nielegalnego obrotu mięsem. Dziś statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjada ok. 70 kg mięsa rocznie, czyli o 20-40 kg więcej niż w czasach PRL-u.