Liczba wyników: 2709
Wyniki rutynowych badań krwi mogą być wykorzystane do przyspieszenia diagnozy raka u osób z bólem brzucha lub wzdęciami.
Jedzenie smażonych produktów, takich jak frytki czy przygotowany w ten sposób kurczak, może być związane z ryzykiem raka prostaty.
Zwiększona ilość przypadków raka przełyku wynika m. in. z braku świadomości tego, co powoduje chorobę i jak można jej zapobiec, mówią eksperci.
Antybiotyki pomogą pozbyć się infekcji bakteriami Helicobacter, a dzięki temu osłabnie ryzyko raka żołądka, mówią uczeni z Uniwersytetu w Hongkongu.
Kobiety przechodzące menopauzę i stosujące hormonalną terapię zastępczą (HTZ) narażają się na wyższe ryzyko raka jajnika, mówią naukowcy z Oxford University.
Dieta o wysokiej zawartości tłuszczu i wysokiej kaloryczności może zwiększyć ryzyko śmiertelnego raka trzustki, wynika z badań przeprowadzonych na zwierzętach.
Wiadomo już, że cukrzyca powoduje zwiększone ryzyko śmierci z powodu zawałów serca i udarów mózgu, teraz okazało się, że u osób chorych na cukrzycę notuje się większe ryzyko wielu rodzajów raka oraz innych chorób.
Zwierzęta potrafią wyczuć to, czego nie wskażą najdokładniejsze maszyny. Wyszkolono psa, który potrafi wyczuć raka prostaty i czyni to z prawie stuprocentową dokładnością.
Nadmiar soli jest nie tylko groźny ze względu na to, że może powodować nadciśnienie i choroby serca, naukowcy uważają, że może również zwiększyć ryzyko raka żołądka.
Uczeni z University of Missouri-Columbia odkryli, że ekstrakt z borówek zwiększa efektywność radioterapii w walce z komórkami raka szyjki macicy.