Liczba wyników: 2780
W Polsce żyje ponad 7,5 mln osób powyżej 60. roku życia – wynika z danych GUS. To właśnie do tej grupy konsumentów kierowane są oferty zachęcające do tzw. zakupów poza lokalem przedsiębiorcy – od akwizytora, czy na specjalnych pokazach. Seniorzy korzystający z tego rodzaju zakupów bywają często wprowadzani w błąd – akwizytorzy zachwalają towary, reklamując ich zdrowotne właściwości, gdy w rzeczywistości są to produkty relaksacyjne, nie informują o prawie odstąpienia od umowy czy nakładają uciążliwe formalności przyjmując zwroty wyłącznie w swoich biurach. Dlatego też firmom prowadzącym tego typu działalność często przygląda się Urząd Ochrony konkurencji i Konsumentów.
Kwestia właściwego odżywiania powinna być ważna dla wszystkich – zdrowych i chorych. Jednak w przypadku choroby onkologicznej, zagadnienie to staje się szczególnie istotne. Teoretycznie o żywieniu wiemy dużo, ale kiedy zaistnieje konieczność zastosowania tej wiedzy w praktyce pojawia się mnóstwo znaków zapytania. Czy nadwaga może mieć wpływ na nowotwór? Które produkty są wskazane podczas leczenia onkologicznego? Czy można wówczas stosować diety odchudzające? Program „Jestem przy Tobie” wspiera kobiety zmagające się z nowotworami narządów rodnych i ich bliskich. O tym, jaką dietę stosować podczas leczenia onkologicznego mówi dietetyk - Karolina Szymańska-Kopa.
Szybkie pożyczki, kredyty, lokaty – to tylko niektóre produkty i usługi finansowe, z których korzystają seniorzy. Niestety – nie zawsze bezpiecznie. Według oficjalnej opinii Rzecznika Praw Obywatelskich seniorzy są najbardziej podatną na oszustwa grupą społeczną. Tylko w 2014 roku do stołecznego Rzecznika Konsumentów zgłosiło się ponad 10 tys. emerytów, a ich liczba wciąż rośnie. Nieuczciwe praktyki często doprowadzają seniorów na skraj bankructwa – obecnie długi osób w wieku 65+ stanowią 10 proc. wszystkich zobowiązań zarejestrowanych przez BIK. Jak podaje KRD średni dług seniora to 12,3 tys. zł. Jak weryfikować informacje na temat produktów i usług finansowych? W jaki sposób zapewnić sobie bezpieczeństwo?
Dietę w nadciśnieniu tętniczym zaliczamy do tak zwanego leczenia niefarmakologicznego, które stosuje się jako niezbędne uzupełnienie w terapii farmakologicznej. Warto podkreślić, że nie mamy tu do czynienia z restrykcyjną dietą, której tak bardzo obawiają się osoby chore, ale z zasadami zdrowego odżywiania, które na dobrą sprawę powinny być znane i stosowane przez każdego z nas – zauważa hipertensjolog prof. dr hab. n. med. Andrzej Januszewicz. Skoro już wiemy, że w leczeniu nadciśnienia tętniczego dieta pełni ogromną rolę, to co możemy jeść, a czego powinniśmy unikać? Które produkty możemy z czystym sumieniem wkładać do naszego koszyka a których powinniśmy sobie odmówić? I w końcu czy prawdą jest, że nadciśnienie oznacza zakaz picia ulubionej kawy lub mocnej herbaty?
Osoby preferujące słodycze są bardziej narażone na depresję, cukrzycę i udar, mówią badacze z University of Surrey.
Osoby, których sposób odżywiania się najbardziej przypomina dietę MIND, mogą mieć mniejsze ryzyko zaburzenia funkcji poznawczych.
Diety bogate w zdrową żywność pochodzenia roślinnego sprzyjają obecności mikroorganizmów jelitowych, które mają związek z niższym ryzykiem powszechnych chorób, w tym chorób serca.
Strawiony olej kokosowy może atakować bakterie powodujące próchnicę zębów. Jest niczym naturalny antybiotyk, który może być produktem do pielęgnacji zębów, mówią eksperci z Uniwersytetu w Warwick.
Do produkcji odzieży wykorzystuje się tysiące substancji chemicznych. Naukowcy z Uniwersytetu w Sztokholmie sprawdzili, czy w kupowanych przez nas ubraniach również znajdują się te związki. Zidentyfikowano kilka substancji stwarzających zagrożenie dla zdrowia i nawet bawełna organiczna nie gwarantowała, że tekstylia będą nietoksyczne.
Szacuje się, że około jedna na cztery osoby dorosłe na świecie ma chorobę wątroby, która jest też czynnikiem ryzyka choroby serca.