Liczba wyników: 1032
Otyłość, niedawno wpisana na oficjalną listę chorób American Medical Association, dotyka wiele osób w krajach wysoko rozwiniętych i stanowi jedną z najczęściej spotykanych chorób cywilizacyjnych. Niestety, w dalszym ciągu nie jest postrzegana w ten sposób przez samych chorych, ich otoczenie a nawet przez lekarzy.
Przyczyny Czynniki ryzyka Objawy i diagnoza Leczenie Profilaktyka
Z chrapaniem zmagają się ludzie w różnym wieku i o różnej posturze, ale już od dawna wiadomo, że tusza ma znaczny wpływ na to, że dana osoba chrapie. Pierwszym krokiem do pozbycia się tego jest utrata zbędnych kilogramów.
BMI wyliczamy dzieląc masę ciała przez wzrost w metrach do kwadratu. Bardzo prosto można wyliczyć i zobaczyć czy jesteśmy w normie czy nie. Tak wygląda teoria, a w praktyce nawet jeżeli BMI pokazuje, że mamy nadwagę wcale nie musimy jej mieć. Tak samo osoby, które mają prawidłowy BMI mogą mieć trochę za dużo tkanki tłuszczowej. Jak to jest z BMI?
Coraz więcej osób ma świadomość, że aby cieszyć się dobrym samopoczuciem przez długie lata, należy dbać o siebie i swoje zdrowie. To dlatego staramy się spędzać czas coraz aktywniej. Chcąc jak najdłużej zachować piękny wygląd skóry i włosów chętnie sięgamy po kosmetyki pielęgnacyjne. W trosce o serce i układ krążenia spacerujemy, gimnastykujemy się lub uprawiamy jogging. Jednocześnie, często zapominamy o naszych oczach, które również potrzebują uwagi i zainteresowania.
Błonnik jest kluczem do walki z otyłością, mówią uczeni z Uniwersytetu Teksasu. Błonnik jest jednym z głównych składników, które pomagają w zachowaniu odpowiedniego poziomu masy ciała.
Pozbycie się nadmiaru kilogramów może być trudnym wyzwaniem. Co jednak, gdy usiłujesz schudnąć, wskazówka wagi ani drgnie, a i miarka nie wskazuje ani centymetra mniej. Może winny temu wcale nie jest słomiany zapał – być może masz na sumieniu któreś z najczęściej popełnianych podczas odchudzania błędów, na przykład…
Lista korzyści dla zdrowia dzięki jedzeniu orzechów jest długa - teraz można do niej dopisać także pozytywny wpływ na florę jelitową.
Jedzenie nam jest niezbędne do przeżycia i zazwyczaj nie jest trudno zachęcić nas do niego. Najczęściej problem jest odwrotny - zbyt często sięgamy po bardzo obfite i niekonieczne zdrowe posiłki. Wszystko dlatego, że jedzenie daje nam przyjemność, a my chcemy tę przyjemność potęgować...
Od lat nie cichnie dyskusja na temat cukru. Jego przeciwnicy obarczają go winą za nadwagę, cukrzycę, próchnicę, osteoporozę i wiele innych zaburzeń. Te krzywdzące oskarżenia zrodziły mity, które trzeba wreszcie obalić – uważa specjalista ds. żywienia Agnieszka Piskała. Autorka raportu „Uczymy jak słodzić” podkreśla, że produkty zawierające cukier mogą być elementem zdrowej i zbilansowanej diety połączonej z aktywnym trybem życia.
Rak żołądka jest czwartą przyczyną śmierci nowotworowej u kobiet i mężczyzn. Jest najpowszechniejszy wśród osób po siedemdziesiątym roku życia. Jakkolwiek w rozwoju nowotworów określoną rolę odgrywają czynniki genetyczne, styl życia ma również ważny wpływ na ryzyko rozwoju raka. Zobacz, co możesz zrobić, by zmniejszyć prawdopodobieństwo tej choroby.
Reumatoidalne zapalenie stawów to bolesną chorobą, w której układ odpornościowy danej osoby jej atakuje stawy, powodując przewlekłe stany zapalne w stawach rąk, stóp, łokci, ramion, kolan, bioder i stóp. Jakkolwiek dokładna przyczyna choroby nie jest znana, sądzi się, że wpływ na nią mają czynniki genetyczne, a co więcej, ustalono że jest częstsza u osób o określonej pracy.