Liczba wyników: 539
29 marca już po raz drugi rusza akcja bezpłatnych badań okulistycznych. Przez dwa miesiące mobilny gabinet odwiedzi dziesięć polskich miast. Badania profilaktyczne pod hasłem „Utrzymaj ostrość wzroku” to szansa na wczesne wykrycie zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem, które jest główną przyczyną ślepoty u osób powyżej 40 roku życia w krajach uprzemysłowionych. W Polsce na AMD choruje milion osób.
Procesu starzenia nie da się powstrzymać, można go jednak przyhamować. Wszystko zależy od tego, jak ludzie się „prowadzą", a dokładniej, co jedzą, ile czasu są w stanie poświecić na aktywność fizyczną, czy regularnie wykonują badania profilaktyczne, etc. Eksperci niczym mantrę nieustannie wymieniają te wszystkie czynniki zdrowego sposobu życia. Dlaczego? Z bardzo prostej przyczyny - po prostu są skuteczne.
Wśród chorób oczu, które zagrażają szczególnie osobom w wieku dojrzałym i starszym są: AMD (zwyrodnienie plamki żółtej, główna przyczyna ślepoty w wieku starczym), katarakta (inaczej zaćma, tj. zmętnienie soczewki prowadzące do zaburzeń ostrości widzenia), jaskra (powoduje wzrost ciśnienia śródgałkowego i trwałe uszkodzenie nerwu wzrokowego). Jak twierdzą uczeni, odpowiednia dieta może zapobiec rozwojowi tych chorób. Oftalmolodzy z University of California w Sand Diego przekonują, że niektóre produkty mają niezwykłą moc ochronną.
Zima ma się ku końcowi. Choć z kalendarza wynika, że trzeba jeszcze poczekać z przywitaniem wiosny, aura daje znać, że ta cieplejsza pora roku jest już naprawdę blisko. Nowy czas oznacza zwykle nowe porządki, zarówno w domu, jak i we własnym ciele. Odpowiedniej, wiosennej pielęgnacji wymagają także m. in. włosy.
Odpowiednie menu to lepsze zdrowie, samopoczucie i rozkosz smaku. Niektóre produkty są szczególnie polecane osobom dojrzałym, bowiem ich właściwości odżywcze pomagają walczyć z negatywnymi efektami procesów starzenia się organizmu i powstrzymują rozwój rozmaitych chorób. Poniżej lista największych hitów dietetycznych.
Kiedy za oknem minusowa temperatura, chętnie korzysta się gorącego prysznica, podkręca ogrzewanie i suszy włosy po ich umyciu. Wszystko to pozwala ciału odczuć upragnione ciepło, ale stanowi jednocześnie czynnik ryzyka zniszczeń - matowieją włosy i paznokcie, a skóra staje się szorstka i nieprzyjemna w dotyku. Zresztą, zima oferuje całą paletę elementów destrukcyjnie działających na nasz wygląd. Oto kilka odpowiedzi na sygnał SOS wydawany przez organizm.
Dieta wegańska może narazić niektórych na ryzyko chorób serca, ostrzegają naukowcy. Mięso jest zazwyczaj postrzegane jako niebezpieczne, jeśli chodzi o choroby serca. Jednakże po analizie kilku artykułów medycznych związanych z biochemią wegetarianizmu, naukowcy z Uniwersytetu Zhejiang w Chinach sugerują, że weganie mogą być bardziej narażeni ryzyko rozwoju chorób serca.
Już w trzeciej dekadzie życie niektóre zdolności poznawcze ulegają osłabieniu. Proces starzenia się mózgu zaczyna się dość wcześnie i nieustępliwie postępuje wraz z wiekiem. Wszystko to jednak nie dzieje się zupełnie poza naszą „jurysdykcją", odpowiedni styl życia pomoże powstrzymać negatywne czynniki starzenia się. Jednym z jego elementów jest dostarczanie organizmowi odpowiednich składników odżywczych, w tym witamin.
Pokarmy, które spożywamy, bezpośrednio wpływają na funkcjonowanie mózgu. Odpowiednia dieta może poprawić nastrój, wyostrzyć pamięć i zachować aktywność umysłu na wysokich obrotach. Oto, co radzą dietetycy.
Badacze Tusculum College w Tennessee sugerują, że dieta o niskiej zawartości tłuszczu może być efektywna w zapobieganiu raka piersi i raka jajnika.