Liczba wyników: 723
Wieczorna lampka czerwonego wina i kawałek sera, np. pleśniowego, to moment, na który wielu ludzi czeka cały dzień... i słusznie, bo umiarkowane ilości czerwonego wina są powszechnie polecane: pomagają zapobiegać parodontozie, chronią wzrok, zmniejszają ryzyko chorób serca. To jednak nie wszystko. Oto kilka ciekawych, niestandardowych zastosowań czerwonego wina.
Od dawna wiadomo, że dieta śródziemnomorska pomaga zachować zdrowie. Badania w ujawniają jednak coraz więcej szczegółów na temat korzyści płynących z tego sposobu odżywiania się. Okazuje się, że np. pomaga w ochronie przed chorobami przewlekłymi.
Koenzym Q10, zwany witaminą Q10, to jeden z najsilniejszych antyutleniaczy, spowalniający procesy starzenia. Ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i procesy energetyczne, dlatego jest go dużo w komórkach mięśniowych, szczególnie w sercu. Jego ilość w komórkach maleje wraz z wiekiem i jest dodatkowo gwałtownie ograniczana przez stres. Jest niezbędny do życia komórki - przy obniżeniu się jego stężenia do 50% - komórka ginie. Kiedy i jak uzupełniać jego niedobory?
Od 28 listopada do 5 grudnia w Warszawie odbywać się będzie festiwal świateł organizowany przez Fundację Shalom i Teatr Żydowski im. Estery Rachel i Idy Kamińskich – Centrum Kultury Jidysz. Impreza ma związek z jednym z najbardziej radosnych żydowskich świąt – Chanuką. Będzie to świetna okazja do poznania żydowskiej kultury, tym bardziej, że organizatorzy przewidzieli moc atrakcji dla dzieci i ich rodziców.
Uczeni z McMaster University w Hamilton w Kanadzie opracowali dietę, która pomoże zachować młodość i zwalczać oznaki starzenia. Badacze zidentyfikowali podstawowe składniki „eliksiru młodości".
Czosnek jest naturalnym sojusznikiem w walce z różnymi szkodnikami i stanowi silny naturalny lek na różne dolegliwości. Co prawda jego intensywny zapach bywa dla niektórych trudny do zniesienia, ale korzyści z jego stosowania zarówno w kuchni, jak i szerzej pojętym gospodarstwie domowym są znaczne. Poniżej kilka niezwykłych zastosowań czosnku.
Z okazji Światowego Dnia Otyłości obchodzonego 24 października eksperci programu „Wiem, co wybieram” przypominają, że Polacy w dalszym ciągu niewiele wiedzą na temat zalet płynących ze spożycia tłuszczów omega-3 i omega-6. Nadal spożywamy znacznie więcej „złych” tłuszczów. Jak spożywać mniej nasyconych tłuszczów i zwiększyć spożycie tych przyjaznych dla organizmu?
W dniach 4 i 5 października w 2500 sklepach na terenie całego kraju odbywała się Ogólnopolska Zbiórka Żywności Podziel się Posiłkiem. W tegorocznej edycji akcji uczestniczyło 35 000 wolontariuszy Banków Żywności, którym udało się zebrać 472 tony jedzenia, które trafi w najbliższym czasie do potrzebujących dzieci.
Sprawniejszy proces metabolizowania posiłków to szybsze i bardziej efektywne spalanie kalorii. Jakkolwiek podstawą metabolizmu jest wyposażenie genetyczne, mamy do dyspozycji szeroką gamę działań, które wspomogą nasze wewnętrzne „instrumentarium".
Ciągle słyszymy, że nasza dieta powinna być bogata w witaminy i minerały. Wykreowanie takiego jadłospisu jednak może być nie lada wyzwaniem. Mini-przewodnik pomoże ocenić wartość określonego produktu.