Liczba wyników: 12349
Dieta uboga w fermentujące węglowodany łagodzi niektóre objawy jelitowe i poprawia jakość życia osób cierpiących na chorobę zapalną jelit (IBD).
Demencja to narastający globalny problem zdrowotny, który obecnie dotyczy 50 milionów ludzi, a szacuje się, że do 2050 roku liczba pacjentów wzrośnie do ponad 150 milionów. Otyłość, mierzona głównie za pomocą wskaźnika masy ciała (BMI), pozostaje światowym problemem. Eksperci sugerowali, że otyłość w wieku średnim może prowadzić do nasilonego ryzyka demencji. Jednak związek między BMI i ryzykiem otępienia pozostawał niejasny.
Aż dziewięć na dziesięć osób nie sypia dobrze w nocy. Zaburzenia snu zaś wiążą się z wyższym prawdopodobieństwem chorób serca i udaru mózgu. medycy oszacowali, że siedmiu na dziesięć z tych chorób można by zapobiec, gdyby wszyscy odpowiednio sypiali.
Szacując wiek mózgu ludzi na podstawie skanów MRI z wykorzystaniem uczenia się maszynowego określono różne czynniki ryzyka przedwczesnego starzenia się mózgu.
W USA niemal połowa wszystkich starszych osób umiera z diagnozą demencji. To o 36 proc. więcej niż dwie dekady temu.
Porównano wpływ diety i leków na funkcjonowanie naszych komórek i okazało się, że sposób odżywiania się ma tu znacznie silniejszy wpływ.
Choroba Alzheimera zmienia i uszkadza mózg przez lata, a nawet dekady, zanim pojawią się objawy, co sprawia, że wczesne rozpoznanie ryzyka ma kluczowe znaczenie dla spowolnienia jej postępu. Oznaką rozwoju Alzheimera może być sposób funkcjonowania naszych oczu.
Regularne sesje w saunie mogą pomóc mężczyznom zachować dobrą pamięć w starszym wieku, mówią fińscy uczeni. W ich kraju „saunowanie" to niejako narodowy sport.
Wzrosła liczba przewlekłych zakażeń wirusem zapalenia wątroby typu B, wynika z raportu za rok 2017 roku na podstawie danych z krajów Unii Europejskiej i Europejskiego Obszaru Gospodarczego.
Chlamydia, rzeżączka, rzęsistkowica i syfilis: codziennie na całym świecie zapada na nie ponad milion osób.