Liczba wyników: 1338
Jedzenie liściastych warzyw zielonych może pomóc w zapobieganiu demencji.
Niegdyś nazywana była „chorobą z dostatku”. Wokół jej objawów narosło z biegiem lat sporo mitów, co wcale nie przyczyniło się do zwiększenia poziomu wiedzy na jej temat. Dna moczanowa, bo o tym schorzeniu mowa, jest formą zapalenia stawów, nie zaś, jak myślą niektórzy, chorobą związaną z układem moczowym.
Czerwony i biały to tylko dwa kolory, jakie może przybrać barszcz. Zgodnie z definicją jest to bowiem zupa o wyraźnym smaku, przygotowana na zakwasie, z dodatkiem kapusty kiszonej, buraków lub szczawiu. Polskim klasykiem wigilijnym jest barszcz czerwony, podawany z uszkami. W pozostałe świąteczne dni warto zainspirować się innymi wersjami tej pysznej i bardzo słowiańskiej zupy.
Zęby podobnie, jak cały nasz organizm potrzebują witamin. Niedobór może osłabić ich strukturę, przyspieszyć rozwój próchnicy, a nawet zwiększyć ryzyko groźnych infekcji bakteryjnych. Jak stając przed lustrem i uśmiechając się rozpoznać niedobory witamin i to nie tylko tych potrzebnych naszym zębom?
Czy niewinny z pozoru rumieniec na twarzy może przerodzić się w zmiany chorobowe? Trądzik różowaty (rosacea) jest przewlekłym schorzeniem charakteryzującym się nawracającymi epizodami zaczerwienienia w obrębie twarzy, rumieniem, obecnością grudek, krost, teleangiektazji oraz zmian przerostowych.
Sery nie są „ulubieńcami" dietetyków, często uważa się je za zbyt tłuste i zagrażające układowi krążenia. Teraz ustalono jednak, że ci, którzy codziennie sięgają po te produkty, wykazują niższe ryzyko chorób serca czy udaru niż osoby ich unikające.
Przy pierwszych objawach przeziębienia, gdy czujemy się niewyraźnie jak pan czy pani z reklamy telewizyjnej, zwykle brakuje nam czasu na wizytę lekarską. Tłumacząc się pracą, domem i innymi obowiązkami, przeszukujemy domową apteczkę w nadziei znalezienia cudownego środka, który szybko postawi nas na nogi. W akcie desperacji kierujemy się ku aptece, gdzie zaopatrujemy się popularne mieszanki na przeziębienie.
Zmaga się z nią jeden na dziesięciu Polaków, a na świecie dotyczy aż 300 milionów osób. Astma. Podczas, gdy udaje im się pokonać objawy takie jak duszność, męczący kaszel i świszczący oddech, mogą stać się ofiarami innej choroby – próchnicy.
Warzywa i owoce są źródłem wielu witamin i minerałów, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a w konsekwencji – do lepszego samopoczucia. W jaki sposób? Nasza dieta bezpośrednio wpływa na pracę jelit, a zgromadzonym w nich bakteriom służą tzw. prebiotyki, zawarte głównie w świeżych warzywach i owocach. Warto zatem jeść je codziennie w odpowiedniej ilości.
Rozszerzone pory to zmora wielu kobiet, a także niejednego mężczyzny. Najczęściej są cechą dziedziczną, więc nie mamy wpływu na ich powstawanie. Co innego, jeśli chodzi o możliwości radzenia sobie z problemem – w tej kwestii mamy dziś na szczęście coraz bardziej skuteczne metody.