Liczba wyników: 2141
Ludzie, których nie dotyczą takie czynniki ryzyka demencji, jak: palenie papierosów, cukrzyca lub zaburzenia słuchu, mają podobny stan zdrowia mózgu jak osoby młodsze od nich o 10 do 20 lat. Badanie wykazało, że pojedynczy czynnik ryzyka otępienia może osłabić funkcje poznawcze o równowartość do trzech lat starzenia się.
Pokarmy, które jemy na co dzień, mogą mieć bezpośredni wpływ na nasze możliwości poznawcze w późniejszych latach, stwierdzają uczeni z Uniwersytetu Stanowego Iowa.
Badanie z udziałem ponad pół miliona ludzi pokazało, że ci, którzy dodają sól do jedzenia przy stole, są bardziej narażeni na przedwczesną śmierć z jakiejkolwiek przyczyny.
Aż 20 procent światowej populacji wykonuje pracę zmianową. Ich odmienny cykl snu i czuwania zwiększa ryzyko różnych zaburzeń zdrowotnych, w tym cukrzycy, zawałów serca, raka i udarów.
Podobnie jak wino, piwo może przydać korzyści zdrowotnych, jeśli jest spożywane z umiarem. Piwa bezalkoholowe stały się ostatnio bardzo popularne, czy są jednak równie zdrowe? Jak się okazuje, mężczyźni, którzy codziennie serwowali sobie jeden alkoholowy lub bezalkoholowy lager, mieli bardziej zróżnicowany zestaw drobnoustrojów jelitowych, a to może zmniejszyć ryzyko niektórych chorób.
Stres przyspiesza starzenie się układu odpornościowego, więc potencjalnie zwiększa ryzyko zachorowania na raka, choroby sercowo-naczyniowe i choroby spowodowane infekcjami takimi jak COVID-19.
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Wielu z nas zaczyna od niej dzień i nie kończy na jednej filiżance. Jak się okazuje, napój ten może dać wiele korzyści prozdrowotnych, nawet przedłużyć życie.
Jedzenie większych ilości ryb, w tym tuńczyka i innych ryb, niekoniecznie smażonych, może być związane z ryzykiem czerniaka złośliwego.
Jeśli zmagasz się ze znalezieniem właściwego słowa, aby jasno wyrazić swoje myśli czy doświadczasz kłopotów z prawidłowym zapamiętaniem historii, możesz winić za to menopauzę. Jak się okazuje, fizjologiczne uderzenia gorąca są związane z osłabieniem pamięci werbalnej i zmianami funkcji mózgu podczas zapisywania i odzyskiwania danych, zwłaszcza w hipokampie i korze przedczołowej.
Postawienie w pobliżu filiżanki z kawą może zwiększyć pobudzenie, zaangażowanie i skupienie u osób regularnie pijących ten napój, bez faktycznego jego wypicia.