Liczba wyników: 3651
Jakie czynniki sprawiają, że osoby starsze przestają prowadzić samochód? Oceniono to w nowym badaniu Washington University School of Medicine.
Rozwiązywanie quizu w grupie podczas jednoczesnego poruszania się po pomieszczeniu - oto połączenie, które jest podstawą nowego narzędzia zaprojektowanego w celu zapobiegania demencji. Opracowano je w ramach projektu „go4cognition" i okazuje się skuteczne w osłabianiu ryzyka demencji.
Starsze osoby o dobrym zdrowiu myślą mniej negatywnie w porównaniu z innymi grupami wiekowymi, co przekłada się na większe zadowolenie z życia seniorów.
Ludzki mózg filtruje „zalew" doświadczeń, aby stworzyć konkretne wspomnienia. Dlaczego niektóre doświadczenia z tego szerokiego nurtu informacji zmysłowych „zapadają w pamięć", podczas gdy większość jest odrzucana przez mózg?
Ludzie w średnim i starszym wieku uważają, że starość zaczyna się później niż myśleli ich rówieśnicy kilkadziesiąt lat temu.
Skrobia oporna to niestrawne białko, które fermentuje w jelicie grubym i - jak pokazano w badaniach na zwierzętach - jej spożycie ma pozytywny wpływ na metabolizm.
Naczynia krwionośne w płucach nie przypominają pozostałych w organizmie. Różnica ta staje się wyraźna w przypadku nadciśnienia płucnego, w którym naczynia w tych narządach sztywnieją, co prowadzi do przewlekłej choroby płuc, niewydolności serca i śmierci. Uczeni z Uniwersytetu w Pittsburghu odkryli, że komórki mają nadmierny „apetyt" na pewne składniki.
Związki znajdujące się w konopiach indyjskich mogą okazać się skuteczne w leczeniu chorób zapalnych jelit, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego i choroby Leśniowskiego-Crohna.
Cukrzyca, zanieczyszczenie powietrza spowodowane ruchem drogowym i spożycie alkoholu to najbardziej szkodliwe z kilkunastu modyfikowalnych czynników ryzyka demencji.
Niezależnie od tego, czy wolisz jajka sadzone, ugotowane na twardo czy jajecznicę, możesz się wahać się przed ich zjedzeniem w obawie, że mogą podnosić poziom cholesterolu i być szkodliwe dla zdrowia serca. Badania pokazują jednak, że w ciągu czterech miesięcy poziom cholesterolu był podobny wśród osób, które jadły jajka przez większość dni w tygodniu i tych, które ich nie jadły.