Liczba wyników: 3253
Najnowsze badania opublikowane w "Archives of Neurology sugeruje, że wyższa zawartość witaminy E w diecie może pomóc w zapobieganiu demencji. Badania wykazały, że osoby, którzy spożywały znaczną ilość pokarmów z witaminą E, były o 25 procent mniej narażone na rozwój demencji.
Kiedy przygotowujemy się do walki z nadwagą, wykreślając kolejne pozycje z naszego menu, sprawdźmy najpierw czym można je wzbogacić, by łatwiej i przyjemniej osiągnąć wymarzone rezultaty. dobrze zadbać o to, by w naszej diecie znalazły się składniki, które ułatwiają spalanie tłuszczu. W połączeniu z aktywnością fizyczną pomogą nam zredukować tkankę tłuszczową.
W dniach 11 i 12 grudnia, w piątek i w sobotę Caritas w Polsce organizuje przedświąteczną zbiórkę żywności pod hasłem: „Tak, Pomagam!”. Podczas bożonarodzeniowej zbiórki, która zostanie przeprowadzona w supermarketach i sieciach handlowych w całej Polsce, wolontariusze będą zbierać artykuły spożywcze z długim terminem przydatności do spożycia oraz łatwe w przechowywaniu, z których placówki Caritas przygotują świąteczne posiłki dla najuboższych rodziny.
Sezam stanowi jedno z ziaren znanych ludziom od najdawniejszych czasów. Był szeroko stosowany zarówno jako produkt spożywczym, jak i leczniczy. Zawiera wiele ważnych składników odżywczych, które sprawiają, że powinien znaleźć się w naszej diecie. Zobacz, dlaczego warto wykorzystać tę roślinę prozdrowotnie i nie tylko.
Dieta silnie wpływa na samopoczucie i wygląd. Jeśli doświadcza się pewnych dolegliwości, a ich powody nie są znane, można upatrywać przyczyn tego np. w diecie. Warto spróbować zmodyfikować jadłospis i sprawdzić czy niedomaganie słabnie. Oto trzy częste symptomy wywoływane przez niewłaściwy sposób odżywiania się.
Jak wynika z badań, Polacy stawiają zdrowie na pierwszym miejscu w hierarchii wartości. Jednak wbrew deklarowanej wiedzy, poświęcają mu zbyt mało czasu. Siedzący tryb życia, brak regularnych ćwiczeń oraz złe odżywianie i brak witamin w codziennej diecie bywają częstą przyczyną złego samopoczucia, zmęczenia oraz braku sił witalnych.
Zrównoważony sposób odżywiania się nie jest łatwym zadaniem. Stąd naukowcy sprawdzają możliwości przekształcenia produktów ubocznych owoców i warzyw - takich jak skórki lub miąższ wyrzucany podczas przetwarzania - w odżywcze składniki żywności i suplementy. Teraz wykazano, że odpady z jagód i persymony można przetworzyć na proszek bogaty w przeciwutleniacze, który korzystnie wpływa na mikrobiotę jelitową.
Wobec bezprecedensowego poziomu otyłości w świecie zachodnim i rosnącej częstości występowania związanych z nią chorób serca, raka i cukrzycy, istnieje duża potrzeba nowych metod leczenia dolegliwości. Jak odkryli niemieccy uczeni, wyciągi z Lapacho (Tabebuia impetiginosa) mogą opóźniać wchłanianie tłuszczu w diecie.
Zachęcenie dziecka do jedzenia warzyw często bywa dużym wyzwaniem. Dzieci nie chcą jeść warzyw, ponieważ ich smak, zapach i forma są im obce i często mniej przyjemne od innych produktów. Jednak obecność warzyw w diecie dziecka ma kluczowe znaczenie dla jego zdrowia, prawidłowego rozwoju oraz kształtuje właściwe nawyki żywieniowe.
Od dawna mówi się o tym, że nadmiar soli oznacza poważne zagrożenie dla zdrowia, może bowiem prowadzić do nadciśnienia i związanych z nim chorób serca. W efekcie coraz więcej ludzi zwraca uwagę na ilość soli w diecie, ale niektórzy przesadzają także w jej ograniczaniu, tymczasem niedobór tego składnika także jest szkodliwy.
Atopowe zapalenie skóry wiąże się z wieloma innymi dolegliwościami