Liczba wyników: 3973
Zidentyfikowano sposób, w jaki mózg selekcjonuje emocje podczas snu, aby skonsolidować przechowywanie tych pozytywnych, a jednocześnie tłumić negatywne.
Na Uniwersytecie Minnesoty odkryli nowy sposób, w jaki dieta może wpływać na choroby związane ze starzeniem się.
Jak wynika z nowego badania przeprowadzonego na University of South Australia, miliony starszych osób ze słabym wzrokiem mogą być błędnie diagnozowane jako zmagające się z łagodnymi zaburzeniami funkcji poznawczych.
Badania z wykorzystaniem chomików wskazują, że bez towarzystwa rany zwierząt goją się wolniej.
W naszej kulturze jest taka narracja, że młodsze pokolenia stają się coraz bardziej narcystyczne, jednak właściwie nikt nie przenalizował tego, ani nie ocenił, jak narcyzm zmienia się wraz z wiekiem - mówi prof. William Chopik, profesor.
Utrata słuchu spowodowana starzeniem się, hałasem i niektórymi lekami przeciwnowotworowymi oraz antybiotykami była nieodwracalna, ponieważ nie potrafiono zmodyfikować komórek tak, by przekształcały się w niezbędne do słyszenia komórki czuciowe ucha zewnętrznego i wewnętrznego.
Osoby z wyższym poziomem przeciwutleniaczy we krwi mogą być mniej narażone na rozwój demencji.
Ludzie, którzy uzyskują wysokie wyniki w testach na inteligencję, są również dobrzy w utrzymywaniu rytmu. Jak sądzą eksperci, dokładność pomiaru czasu jest istotna dla procesów mózgowych odpowiedzialnych za rozwiązywanie problemów i rozumowanie.
Umiarkowane ilości wina mogą wiązać się z niższym ryzykiem rozwoju depresji.
Osoby, które regularnie jedzą owoce jagodowe, mogą mieć niższe ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona. Co więcej, mężczyźni mogą również jeszcze bardziej obniżyć to prawdopodobieństwo poprzez stałe serwowanie sobie jabłek, pomarańczy i innych źródeł bogatych w składniki o nazwie flawonoidy.
Wstrząs mózgu – wcześniejsza rehabilitacja to szybszy powrót do pełnej sprawności